AYDIN İNTİHAR EDİYOR
Metin Aydın
İntihar çağımızda toplumsal olarak önemli bir sorun haline gelmiştir.Dünyada 40 saniyede 1 kişi intihar yüzünden ölüyor.İntihar bir bireyin sosyal, duygusal ya da ruhsal sebeplerden dolayı hayatına son vermesi demektir. Psikoloji uzmanlarına göre intihar aklı başında olan kişinin, toplumsal değerlerin desteklediği ya da karşısında olduğu eylemle,dolaylı veya doğrudan olarak kendi yaşamına kendi isteğiyle son vermesi olarak tanımlanmaktadır.
İntiharların büyük çoğunluğu ruhsal hastalıklarla bağlantılıdır. Çoğu kez maddiyat, iletişim,sevgisizlik, kendine yaşadığı toplum içinde yer bulamama gibi sebeplerden ötürü intiharlar veya intihar düşüncesi sıkça kişinin aklına gelebiliyor. Kadınların intihar girişiminde bulunma olasılığı erkeklerden 2-3 kat fazla olmasına rağmen, erkeklerin bu girişimi ölümle sonuçlandırma olasılığı kadınlardan 4 kat fazladır. Yaşamın her döneminde intihar eğilimi olabilir.
İntihara en çok meyilli olan kişiler gençlerdir.Umutsuzluğa yenik düşerek intihar eden gençler için, başkalarına sıradan gibi gelebilen meseleler bile intihar nedeni olabilir. ABD’de yapılan araştırmalarda çocukların aşırı şiddete maruz kaldıklarında, intihar girişiminde bulunma olasılıklarının yaklaşık 7 kat arttığını gösterilmiş. Yetişkinlerde en sık intihara yol açan olaylar mali ya da işle bağlantılı sorunlardır. Ailevi sorunlar da intihara yol açabilir. Yaşlı kişilerde, emeklilik ve fiziksel hastalık intihara yol açan başlıca etkenlerdir. İntihar etmek hiç kimsenin kaderi değildir. İnsanların intihar etme nedenleri değişik olsa da, genellikle yaşamdaki belirli olaylar intihara yol açar. Öncelikle bilmek gerekir ki intihar bir yardım çığlığıdır. İntihar düşünen kişi acının ve yaşadığı mutsuzluğun kalıcı olduğuna ve yaşamlarına son vermekten başka seçeneklerinin olmadığına inanır.İnsanlar her şeyin düzeleceğine inandıkları sürece, depresyona dayanabilir ya da tahammül edebilir. Devamlı artan ve dayanılmaz hale gelen umutsuzluk, zihnin intihar dürtülerini engelleme yeteneğinin giderek zayıflamasına sebep olur. İnsanlar gelecekle ilgili endişeleri yüzünden cesaretleri kırıldığında intihar etmeye kalkışabilirler.
TÜİK'e verilerine göre Aydın Türkiye'de en mutlu insanların yaşadığı 67'nci, geleceklerinden en umutlu insanların yaşadığı 65'inci, yaşamından memnun olan insanların yaşadığı 68'inci il. Bu verilere göre Aydın'da yaşayan insanlar yaşadıkları andan, ortamlardan, hayat koşullarından ve geleceklerinden Türkiye'de en az mutlu, umutlu ve memnun insanların başında gelmektedir.
TÜİK'in yaşam memnuniyet endeksini oluşturan parametrelere baktığımızda Aydın'da yaşayan halkın yarısı temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor yarısı karşılayamıyor, Aydın'da yaşayan halkın yarısı sosyal yaşamlarından memnun yarısı memnun değil ve Aydın'da çalışanlar Türkiye'de günlük olarak en az kazanan insanlar. Çağımızın en önemli toplumsal travmalarından olan intihar girişimine mutsuzluklarının kalıcı olduğuna, sorunlarının gelecekte de çözülemeyeceğine inanan yani umutsuz olan insanlar başvurmaktadır.
Türkiye’de en mutsuz, umutsuz ve memnun olmayan insanların yaşadığı Aydın ili intihar oranlarına baktığımızda sonuçların intihar sebeplerini araştıran bilimsel çalışmaları desteklediği, Aydın'ın bu konuda da karnesinin kötü olduğu görülmektedir. TÜİK 2016 verilerine göre Aydın Türkiye’de kaba intihar hızının en fazla olduğu 7’nci il olmuştur. Oysaki TÜİK’in 2015 verilerinde Aydın Türkiye’de kaba intihar hızının en fazla olduğu 17’nci il idi. Bu rakamlardan da görüleceği üzere Aydın’da intiharlar her yıl Türkiye ortalama artışından daha fazla olmakta Aydın her yıl intihar artışlarında rekor kırmaktadır. 2007-2016 döneminde Türkiye’de kaba intihar hızı yüzde 3 azalmışken, Aydın’da yüzde 43 artmıştır.
Aydın’da en fazla gençler,erkekler,ilk okul mezunu olanlar intihar etmiştir.
Türkiye’de intihar sebepleri aile geçimsizliği, geçim zorluğu, hastalık, hissi ilişki ve istediği ile evlenememe, bilinmeyen ve diğer diye sınıflara ayrılmıştır. İntihar sebeplerinden hastalığa ve geçim zorluğuna bağlı sebeplere baktığımızda Aydın’da 2015 yılında hastalığa bağlı intiharlar toplam içinde yüzde 17 iken 2016 yılında yüzde 26’ya yükselmiştir. Aydın’da geçim zorluğuna bağlı intiharlar 2015 ve 2016 yıllarında toplam içinde yüzde 11 olmuştur.
Aydın’da özellikle hastalığa bağlı intihar oranlarındaki artışlar önem arz etmektedir. Kişiler hastalıklara bağlı intiharı ya sağlık kuruluşlarında kaliteli sağlık hizmetine ulaşamadıkları veya ulaşsalar bile hastalıklarına çare bulamadıkları için intihar etmektedir. Aydın ilinde kişi başına düşen toplam hasta yatağı, yoğun bakım yatağı, hastanelerin fiziki koşulları, sağlık alt yapısı yetersiz ve kır-kent dağılımının dengesiz olduğu düşünüldüğünde Aydın’da insanların hastalıklarına çare bulamadıkları için intihar etme eğilimi gösterebileceklerini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Aydın ilinin hangi sebeplerle olursa olsun intihar artışları ile gündeme gelmesi Aydın halkının kaderi değildir. Bu intiharların sorumlusu halkın günlük sorunlarına sahip çıkmayan, çare bulamayan, halka gelecek güvencesi veremeyip onlara intiharı kader diye dayatan yönetimlerindir.
Yorumlar