Merhabalar! Aşk, iki ayrı insanın birbirine karşı duydukları bedensel ve ruhsal sevgi olarak tanımlanabilir. Ancak psikologlara göre, “aşk hem normal hem de nörotik olmaktır, yaratıcı ve yıkıcıdır.” Yapılan araştırmalar, ilk karşılaşmada elde edilen duygu ve izlenimlerin aşk üzerinde önemli olduğunu gösterdi. İlk karşılaşma sırasında her iki taraf da birbirini çocukluk çağında elde ettikleri ve bilinçaltında depolanmış bulunan kusursuz arkadaşın özellikleri ile karşılaştırır. Aşkın ilk kıvılcımıyla birlikte kimyası da işin içine girer. Mutluluğu ve aşkı getiren bu hormonlar, 6 ayla 3 yıl arasında salgılanmaya devam eder. Gerçek bir aşk var ise ikinci faza geçilir. İkinci faz birinci faz gibi heyecan verici etkileyici değildir. Fakat ilişkideki bağlılığın temellerinin atıldığı dönemdir. Her birey aşkını farklı yaşar. Kimisi neşeli, coşkulu yaşarken; kimisi ise yoğun ve takıntılı yaşar. İlişkiyi yaşama şekliniz, sizi yansıtır. Ancak kabul görmüş 4 bağlanma stili vardır. Bunlar;
-Güvenli Bağlanma Stili Olan Bireyler;
Kendilik algısı olumlu, partnerine karşı da olumlu duygularla yaklaşır. Başkalarının kendilerini nasıl gördüğünden ziyade kendisini nasıl gördüğü daha da önemlidir. Hem yakınlık kurmada hem de yalnız kaldığı zamanda da kendini yönetmekte oldukça başarılıdırlar.
-Kaygılı Bağlanma Stili Olan Bireyler;
Kendilerine karşı olumsuz, karşındaki kişiye karşı ise olumlu duygularla yaklaşır. Kendilerine olan güvenleri oldukça az olduğu için en temel kaygıları terk edilmektir. İlişkilerde reddedilme veya terk edilme korkusu yaşanması olarak ifade edilebilir.
- Kaçıngan Bağlanma Stili Olan Bireyler;
Kendilerine karşı olumlu duygular beslerken, başkalarına karşı olumsuz duygular barındırırlar. Karşıdaki kişi tarafından reddedilmektense hiç ilişki içerisine girmemeyi ya da kendileri terk etmeyi tercih ederler. Bağımsız olmak onlar için önemlidir.
-Güvensiz Bağlanma Stili Olan Bireyler;
Hem kendisine hem de karşısındaki kişiye karşı olumsuz duygulara sahiptirler. İnsanların güvenilmez olduklarına olan inançları çok yüksektir. Reddedilme korkusu fazla olduğu için, ilişkileri de yolunda gitmemektedir.
Peki siz hangi bağlanma stiline sahipsiniz?
Merak ettiğiniz sorular için ulaşabilirsiniz.