Oldum olası “genelleyerek yapılan” değerlendirmeleri, yorumları, görüşleri benimsemem…
Zira; kültür, çevre, eğitim durumu ve daha birçok parametre, insanların tarz, tavır, duruş, görüş ve karakterinin ortaya çıkmasında ve oluşmasında etkilidir. Bir örnek üzerinden genelleme yapmak yanlıştır. “Seçimler ve Aleviler” konusu da bildiğiniz üzere hemen her seçim sürecinde medyada genişçe tartışılır, bol bol gündem olur, değerlendirilir ve yorumlar yapılır. Bu değerlendirmeyi yapanlar ya içerdendir ve herkesin kendisi gibi düşündüğü yanılgısına kapılıp kendi fikirlerini genelin fikriymiş gibi konuşurlar veya dışardandır ve gerçeklikten yoksun, masa başı üretilmiş sübjektif yorumları ile ahkam keserler.
TÜRK MÜSLÜMANLIĞI
Öncelikle şu yalın gerçeği net olarak, tartışmasız, amasız, fakatsız kabul etmek gerekir. “Alevi İslam inançlı mahalle” sanıldığı gibi “homojen bir yapı” arz etmez. Bir Mahalleyi bir kenti düşünün. O mahallede nasıl ki; her kesimden her görüşten insanlar yaşıyorsa, bu, Aleviler için de böyledir. Karşınızda, tek bir blok, herkesin aynı düşündüğü bir yapı yok ki… Bunu çözmek anlamak çok da zor olmasa gerek. Şöyle ki; Türkiye’de her “Sünni” aynı mı düşünüyor aynı reflekslere mi sahip aynı kültürden mi gelmekte, aynı dünya görüşüne mi mensup. Uzatmak yersiz sanırım. Meram anlaşılmıştır. Daha isminde bile tam olarak mutabık olunmayan bir meselede nasıl genel değerlendirmeler yapılabilir? Bana bir Alevilik tanımı yap deseniz; “ALEVİLİK; Türkistan’dan Anadolu’ya yüzyıllar içinde göçler yoluyla gelen Türkmen boylarının, bu süreçte yeni tanıştıkları benimseyerek kabul ettikleri “İSLAMİYET” içerisinde eski Türk inançlarını da koruyarak kısaca TÜRKLÜK ile İSLAMI buluşturup “TÜRK MÜSLANLIĞI” olarak günlük yaşamlarına egemen kılanların inancıdır” derim. Bir başkası bu görüşe katılır, katılmaz veya daha farklı tanımlar diğeri daha farklı…
O nedenle siz siz olun bu tür toptancı değerlendirmelere ahkam kesmelere kulak asmayın. Her mahallede her toplumsal kesimde olduğu gibi Alevilerde de blok bir oy kullanma refleksi yoktur. Şu görüşten de vardır bu görüşten de. O partilide vardır bu partilide. Şu partiye de oy çıkar bu partiye de… Ha sayısal anlamda bi tarafta fazla bi tarafta daha az vardır ama, netice de vardır. Herkesin fikri kendinedir. Kendi fikrinden toplumsal çıkarım yapılamaz.
Selam ve Muhabbetle…
Trend Haberler
Aydın'da acı ölüm: Hız tutkusu sonu oldu
Nazilli’de okul yangını: Gece başlayıp sabaha kadar cayır cayır yandı
Genç mühendis kansere yenildi
Aydın'da feci kaza! 27 yaşında hayatını kaybetti
Aydın’da feci ölüm: Süt sağarken akıma kapılarak can verdi
Kuşadası'nda zamlara karşı çare sobalar oldu