Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamalarla kredi kartı harcamalarına yönelik dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.

Şimşek'in, gelişmiş ülkelerde kredi kartlarına yönelik taksit uygulamalarının bulunmadığını belirtmesinin ardından, piyasalar bu açıklamaların yeni düzenlemelere zemin hazırlayabileceğini düşündü. Kredi kartları için bankalara gönderilen yeni talimatların detayları da ortaya çıktı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartlarına yönelik aşamalı bir kısıtlama planı hazırlarken, ilk adım olarak kredi kartlarının asgari ödeme oranlarında artırıma gidileceği bildirildi.

ASGARİ ÖDEME ORANLARI ARTIRILACAK

Türkiye'de uzun bir süre boyunca kredi kartı asgari ödeme tutarları, belirli limitlerin altında yüzde 30, üst limitli kartlar için ise yüzde 40 olarak uygulanmaktaydı.

2020 yılında başlayan pandemi sürecinde, iş hayatının aksaması ve artan harcamalar nedeniyle vatandaşlara kolaylık sağlamak amacıyla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı limitlerini 25 bin liranın altındaki kartlar için yüzde 20, üzerindeki kartlar için ise yüzde 40 olarak sabitledi. Ancak, BDDK bu oranlarda değişikliğe gitmeyi planlıyor.

İlk aşamada, alt limitli kartlar için asgari ödeme tutarının yüzde 30'a yükseltilmesi öngörülüyor. 25 bin liranın üzerindeki kredi kartları için ise asgari ödeme tutarının yüzde 60'a çıkarılması planlanıyor.

Nazilli ve Germencik'te elektrik kesilecek: O saatlere dikkat! Nazilli ve Germencik'te elektrik kesilecek: O saatlere dikkat!

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yürüttüğü parasal sıkılaşma adımları çerçevesinde uygulamaya konması planlanan bu makro ihtiyati önlemlerin, gelecek haftalarda yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ