Ekonomi

Kaymakam Maaşı 2024: Kaymakamlar Ne Kadar Maaş Alıyor? Nasıl Olunur?

Abone Ol

2024 yılında asgari ücrete ve devlet memuru maaşlarına yapılan zam, beraberinde birçok mesleği de etkilemiştir. Vatandaşlar bu kapsamda, hangi meslek erbabının ne kadar maaş aldığını sıklıkla merak etmektedir. Kaymakam maaşı 2024 yılında ne kadar oldu, yanıtladık!

Kaymakam Maaşı 2024

Kaymakam maaşları sahip oldukları statüye ve deneyim süresine göre değişiklik arz etmektedir. Peki kaymakamlar ne kadar maaş alıyor?

Kaymakam maaşı 2024 yılı güncel verilerine göre ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

Deneyim

En Yüksek Kaymakam Maaşı

En Düşük Kaymakam Maaşı

Stajyer Kaymakam Maaşı

35.000 TL

45.000 TL

Yeni Başlayan Kaymakam Maaş

47.800 TL

60.000 TL

Kıdemli Kaymakam Maaşı

75.000 TL

200.000 TL

Emekli Kaymakam Maaşı

30.000 TL

35.000 TL

Yukarıda verilen bilgiler doğrultusunda kıdemli kaymakam maaşları derecelerine göre değişiklik göstermektedir. Örneğin 4. sınıf kaymakam maaşı, 1. sınıf kaymakam maaşına oranla daha düşük seyretmektedir.

Yeni Başlayan Kaymakam Maaşı

Üniversitelerin ilgili bölümlerinden yeni mezun olanların en çok araştırdığı konulardan biri de yeni göreve başlayan kaymakam maaşıdır.

Yeni başlayan kaymakam maaşı 2024 yılı güncel verilerine göre ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

  • Mesleğe yeni başlamış kaymakamlar ortalama olarak 47.800 TL ile 60.000 TL arasında maaş almaktadır.

Stajyer Kaymakam Maaşı

Kaymakam olmak isteyen bir kişinin gerçekleştirmesi gereken ilk adım, bu alanda staj yapmaktır. Bu kapsamda genç kaymakam adaylarının aklına takılan nokta ise, stajyer kaymakamların ne kadar maaş aldıklarıdır.

Stajyer kaymakamlar mülki idare amirliği vasfı ve mesleğin sorumluluğu sebebiyle, diğer meslek gruplarının stajyerlerinden daha fazla maaş almaktadır. Merak edilen konunun cevabı ise, aşağıda yer almaktadır.

Stajyer kaymakam maaşı 2024 yılı güncel verilerine göre aşağıdaki gibidir:

  • Stajyer kaymakamlar ortalama olarak 35.000 TL ile 45.000 TL arasında maaş almaktadır.

Emekli Kaymakam Maaşı

2024 yılı itibarıyla asgari ücret ve memur maaşlarına yapılan zam, emekli maaşlarını da etkilemiştir. Ancak çoğu emekli memurun maaşı, asgari ücretin altında kalmıştır.

Emekli kaymakam maaşı 2024 yılı güncel verilerine göre, ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

  • Emekli kaymakam maaşları 2024 yılı için ortalama olarak 30.000 TL ile 35.000 TL arasında değişiklik arz etmektedir.

Kaymakam Nedir?

Kaymakam maaşlarına değindikten sonra, merak edenleri için bu mesleğin ne olduğunu inceleyelim… 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nda yer alan bilgilere göre kaymakamlık, aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır:

‘İlçe genel idaresinin başı ve mercii kaymakamdır. Kaymakam, ilçede Hükümetin temsilcisidir. İlçenin genel idaresinden kaymakam sorumludur. Bakanlıkların kuruluş kanunlarına göre ilçede lüzumu kadar teşkilatı bulunur.’

Yukarıda yer alan tanıma göre kaymakam, devlete bağlı görev yapan ve yer aldığı ilçenin idari işlerinden sorumlu olan kişidir. Kaymakamın görevleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Kaymakam kanun, tüzük, yönetmelik ve hükümet kararlarını uygulamaktadır.
  • Kaymakam valinin talimat ve emirlerini yerine yürütmektedir.
  • Görev yaptığı ilçedeki devlet dairelerini, özel işletmeleri, belediyeleri ve köy idarelerini denetlemektedir. 
  • İlçede görev yapan memurlar ve ilçenin idari teşkilatı, kaymakamın sorumluluğu altındadır.
  • Kaymakam, görev yaptığı ilçedeki halkın istek ve ihtiyaçları için gözlem yapmaktadır. Bu doğrultuda ise halkın istek ve ihtiyaçları yerine getirmektedir.

Kaymakam Nasıl Olunur?

Kaymakam maaşı 2024 yılında ne kadar oldu değindikten sonra, nasıl kaymakam olunur sorusunu inceleyelim…

Kaymakam olabilmek için öncelikle üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekir. Bunlar ise işletme, siyasal bilgiler, hukuk gibi idari fakültelerde eğitim veren bölümleri kapsamaktadır.

Bu bölümlerden mezun olan kişiler, ÖSYM’nin açtığı kaymakamlık sınavına girmektedir. Sınavda başarılı olanlar ise mülakata tabi tutulmaktadır. Mülakat aşamasını da başarıyla tamamlayan kişiler, 3 yıl staj yapmakta ve akabinde kaymakam olarak çalışabilmektedir.

Kaymakam Olma Şartları

Kaymakam nasıl olunur sorusuyla birlikte karşımıza, kaymakam olmanın şartları da çıkmaktadır. Kaymakam olmak için karşılanması gereken şartlar şu şekildedir:

  • İşletme, Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler gibi fakültelerden mezun olmak,
  • ÖSYM’nin düzenlediği kaymakamlık sınavından en az 70 puan almak,
  • Kaymakamlık alanında yapılan mülakatları geçmek,
  • 3 dönem staj yapmak,
  • Gerekli mevzuat bilgisine hakim olmak,
  • Liderlik vasfına ve yönetim organizasyon becerilerine sahip olmak.

Kaymakam Nereye Kadar Yükselir?

Kaymakamlar 5. veya 6. sınıf olarak göreve başlamaktadır. Her sınıf hizmeti için bir grup kıdem tablosu düzenlenmektedir. 2 ve 5 yıl arasında değişen görev sürelerinin ve elde edilen başarının ardından kaymakamlar bir üst sınıf olarak hizmet vermeye başlamaktadır.

Üst sınıf hizmete geçiş esnasında ise ehliyet, liyakat ve grup kıdem tablosundaki sıra esas alınmaktadır. Her sınıf için görev süresinin tamamlanmasının ardından kaymakam, 1. sınıfa kadar yükselebilmektedir.

1. sınıfa yükselmiş bir kaymakam ise yeteri kadar tecrübe kazandıktan sonra, T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından vali olarak atanabilmektedir.