Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin ortağı olduğu “Fig Waste Into Green Ultra-Resilient Eco-coatings (FIGURE; İncir Atıklarının Yeşil Ultra Dayanıklı Ekolojik Kaplamalara Dönüştürülmesi)” projesi AB Ufuk Avrupa kapsamındaki, Akdeniz Bölgesi’nde Araştırma ve İnovasyon için Ortaklık (PRIMA) Programı tarafından, tarım-gıda değer zinciri teması altında çok ortaklı uluslararası proje olarak desteklenmeye uygun görüldü.

ADÜ adına Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilal Şahin Nadeem’in yürütücüsü olduğu FIGURE projesinde, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden Prof Dr. Hacı Halil Bıyık ile Doç. Dr. Esin Poyrazoğlu ve Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Özgün Güzdemir ile Arş. Gr. Dr. Dilara Konuk Takma araştırmacı olarak görev alıyor.

Aydın’da domates bereketi: Kadın çiftçinin hasat sevinci Aydın’da domates bereketi: Kadın çiftçinin hasat sevinci

DEV BÜTÇE AYRILDI

Koordinatörlüğünü Türkiye’den Uşak Üniversitesinin üstlendiği FIGURE projesine aynı zamanda Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, İncir Araştırma Enstitüsü, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, yurtdışından ise Padova Üniversitesi (İtalya), Hannover Leibniz Üniversitesi (Almanya) ve Mısır Zirai Araştırma Merkezi (Mısır) katkı sunuyor. Toplam süresi 3 yıl olan projede, lisansüstü öğrenciler hariç 30 araştırmacı görev alacak olup, projenin toplam bütçesi yaklaşık 700 bin Avro olarak belirlendi.

İNCİR ATIKLARI ÇÖPE GİTMEYECEK

FIGURE projesi, ülkemizin iç ve dış pazardaki en değerli tarımsal ürünlerinden biri olan incire odaklanarak, yaş ve kuru incir ürünlerinin güvenliğini ve kalitesini artırmayı, hasat sonrası oluşan kayıpları en aza indirmeyi ve üretimde yenilik yaratmak amacıyla atıkları yeniden değerlendirmeyi hedefliyor.
 

Muhabir: KAZIM YÖRÜKÇE