Nazilli’de 21 -28 Nisan Ebeler Haftası etkinlikleri kapsamında Kaymakam Huriye Küpeli Kan İlçe Sağlıklı Hayat Merkezini ziyaret etti. Ziyarette Kaymakam Kan’a İlçe Sağlık Müdürü Dr. Şule Akbaş ve Sağlıklı Hayat Merkezi Sorumlu Hekimi Uz. Dr. Yiğit Can Meral eşlik etti.

İlk olarak “21 -28 Nisan Ebeler Haftası “ dolayısıyla kurumda görevli ebelerle bir araya gelen Kaymakam Kan, başarılı ve özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ederken, çiçek hediye etti. Daha sonra Kan’a Sağlıklı Hayat Merkezi çalışmaları, Sağlıklı Hayat Akademisi (SAHA) ve Gebe Okulu projeleri hakkında Nazilli İlçe Sağlık Müdürü Dr. Güleken Akbaş tarafından bilgilendirme yapıldı. Ardından Gebe Okulunu ziyaret eden Kaymakam Kan, anne adaylarının fizyoterapist eşliğinde yapılan, solunum egzersizine katıldı ve önerilerde bulundu.

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Şule Akbaş’ta Gebe Okulu ve Sağlık Bakanlığımızın “Doğal Olan Normal Doğum” vizyonu ve gereklilikleri hakkında faydalı bilgiler verdi. Akbaş yaptığı bilgilendirmede, “Nazilli Sağlıklı Hayat Merkezimizde bulunan Gebe Okulu; hasta hakları ve etik ilkeler doğrultusunda anne adaylarının, gebelik öncesi, gebelik, doğum ve lohusalık süreçlerinde ihtiyaç duyduğu bilgiler dikkate alınarak doğru bilgilendirilmelerini sağlamak amacı ile hizmet vermektedir. Gebeler annelerinden, arkadaşlarından, kitaplardan, internetten ve hatta eski filmlerdeki ağrılı doğum sahnelerinden aldıkları yetersiz ve yanlış bilgilerle, sağlıklı bilgilerden yoksun olarak doğuma gelmektedir.”

Koçarlı’nın arazöz şaşkınlığı: Bakanlık, belediyeden geri aldı Koçarlı’nın arazöz şaşkınlığı: Bakanlık, belediyeden geri aldı

“ANNE VE BEBEK İÇİN HAYAT KURTARICIDIR”

Anne ve baba adaylarının heyecanlarına, meraklarına ortak olmak ve konularında uzman kişilerden eğitim almalarını sağlamak en temel hedefleri olduğunu ifade eden Müdür Akbaş, “Gebe Okulu Programı tüm gebelerin, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemle ilgili konularda bilgi sahibi olmalarını ve bilinçli doğum yapmalarını sağlamayı, normal doğum eylemi, ağrı yönetimi ve yeni rollerini benimsemeleri konularında bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlamıştır. Anne olmayı planlayanlar, gebeler ve eşleri/yardımcı olacak kişiler, doğumun fizyolojisi, doğum ve yenidoğan bakımına ilgi duyan herkes eğitimlerimize Nazilli Sağlıklı Hayat Merkezinde olan eğitimlerimize katılabilir.”

“DOĞAL OLAN NORMAL DOĞUM”

Doğal olanın normal doğum olduğunun altını çizen Müdür Dr. Şule Akbaş, “Sezaryen; ancak normal doğumun riskleri sezaryen ameliyatının risklerinden daha fazla olduğu durumlarda anne veya bebeğin hayatını kurtarmak için uygulanan cerrahi bir müdahaledir ve mutlaka gereklilik olduğunda uygulanmalıdır. Tıbben gerekli olmayan sezaryenler anne ve bebek sağlığını tehlikeye atmaktadır. Kısa ve uzun dönemde komplikasyonlara, sakatlıklara, anne ölümüne, bir sonraki gebeliklerde problemlere, çocukta obezite ve astım riskinin artması gibi durumlara neden olabilmektedir. Normal doğumun avantajları doğum sürecinde vücut tarafından salgılanan hormonlar sayesinde doğum sonrasında anne sütü hemen gelir ve bebek emzirilebilir. Anne ile bebek arasındaki duygusal bağ daha kısa sürede kurulur. Normal doğum, bebeğin doğum kanalından çıkarken akciğerlerindeki sıvının çok büyük kısmının boşalmasına ve nefesini daha rahat almasına yardımcı olur. Bebekte solunum sıkıntısı görülme olasılığı sezaryen ameliyatına göre daha azdır. Normal doğumda genel anesteziye bağlı komplikasyonlara maruz kalınmaz. Normal doğumda anneye ait riskler sezaryen ameliyatına göre daha azdır. Hastanede kalış süresi sezaryen ameliyatına oranla daha kısadır. Normal doğumdan sonra günlük yaşama daha kısa sürede dönülebilir. Normal doğum yapan annenin rahminde bir kesi veya hasar oluşmadığı için sonraki doğumlarını da normal yolla yapabilir. Normal doğum, doğum sayısını sınırlandırmaz. İleriki hayatında geçirebileceği karın ameliyatları için bir risk taşımaz. Sağlık Bakanlığımız bir yandan güvenli doğumu ön planda tutarken diğer yandan da gebenin rahatını, huzurunu, konforunu ve mahremiyetini dikkate alan hastane ortamlarında doğumu teşvik etmektedir“ ifadelerini kullandı.

Muhabir: M. NAZLI ALTINAYAR