İncir üreticisi mi sizi takip edecek, yoksa siz mi üreticiyi
Durmuş Ali Kılınç
Aydın denilince ilk akla gelen efe ve incirdir. İl genelinde yaklaşık 30 bin aile bu kutsal üründen ekmeğini çıkarıyor. Aydın’ın en önemli tarım ürünlerinin başında incir gelir.
Üretici için her zaman kıymetli olan bu nadide ürün son dönemde ihracatçı içinde ciddi anlamda kıymete bindi. Hal böyle olunca 40 yıldır istenilen düzeyde rağbet görmeyen bu ürün 5-6 yıldır el üstünde tutuluyor. Üretici için zaten yıllardan beri kıymetliydi incir. Aydın’ın dağ köylerinde bekarların düğünleri bu ürünün hasadına göre yapılır.
Son yıllarda incir kalitesinin artması için bazı çabalar içine girildi. Güzel bir gelişme ama burada üreticiyi suçlamak mantıksızdır. Neymiş ürün düzgün saklanmıyormuş, neymiş ürün yerde çok kalıyormuş. Burada sorgulanması gereken üretici değil, aracılardır, tüccarlardır. Üretici incirini gözü gibi bakar, kurumasın diye soğuktan ve aşırı sıcaktan korur. En ufak bir yağmur belirtisinde gece gündüz demez incirinin başın koşar.
Üretici ürününü ne kadar kıymet verdiğini şuaradan anlayın. Geçtiğimiz hafta Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kaliteli incir için tünel altında kurutma tekniği diye bir proje geliştirmiş ve 30 bin ailenin geçimini sağladığı ürün için il genelinde 40 organik incir üreticisine 4x6 betalarında kurutma tüneli (sera) hibe edilmiş. Yav mübarekler siz hiç incir bahçelerine gitmediniz mi? Bu üretici sizin tünel dediğiniz, bu kurutma sistemini yıllardan beri kullanıyor. Bir de örnek olması için 40 kişiye verilmiş, diğer incir üreticileri onları görüp gelecek yıllarda kendileri yapması bekleniyormuş.
İNCİR REKOLTESİ NEDEN YÜKSEK AÇIKLANDI
Bunların bu projesini duyunca 2017 incir rekoltesinin de neden bu kadar yüksek açıklandığını daha iyi anladım. Bu projenin destekçileri aynı zamanda rekolte belirleme komisyonunda yer alıyor. Bu projenin yıllardan beri üretici tarafından kullanıldığını görmeyenler, incir bahçelerini de gezmemiş görmemiş demektir. Havadan yapılan bir gezintiyle belirlenen rekolte de gerçeği yansıtmaz. Rekolteyi yüksek gösterip algı oluşturmak kime yarar sorusunun cevabına da sizlere bırakıyorum.
İncirin kalitesizleştirilmesinde incir üreticisini suçla, rekolteye yüksek göster, sizin bu yaptıklarınız 3-4 yıldır para kazanan üreticinin aldığı ücrette gözünüzün olduğunu gösterir. İhracatçının yıllardır cebi dolup taşarken, kimsenin gıkı çıkmıyordu. Bugün incir aranan ürün haline gelince, kötüleme ve bol gösterme telaşına düştünüz. Türkiye’de 300 civarında anca incir ihracatçısı vardır fakat sadece Aydın’da 30 bin ailenin geçim kapısı bu ürün.
DAİRELERDE OTURMAKLA OLMUYOR
Sizin bugün örnek teşkil etsin diye 40 üreticiye verdiğiniz tünel ve kerevitler var ya. Bu projeyi geliştiren mühendisler incirin ne olduğunu bilmeden bu üretici tarafından kullanılıyordu. Benim çocukluğum incirin toprakla temasını kesmek için bizim sergi dediğimiz kurutma alanlarının altına serilecek ürün toplamakla geçti.
Öyle dairelerde oturmakla olmuyor. Çıkın köylere ömrünü bu ürüne adamış vatandaşı dinleyin. Size incirin daha kaliteli olması için tünel gibi, kerevit gibi onlarca proje üretmenizi sağlarlar. Üretici sizi takip ederse, bu ürün demek ki 20 yıl sonra bugünkü itibarını görecekmiş. Bari siz üreticiyi takip edin ki, bu ürüne biraz katkınız olsun.
Yorumlar
Trend Haberler
Aydın’a yılın ilk karı yağdı
Aydın'da acı ölüm: Hız tutkusu sonu oldu
Nazilli’de okul yangını: Gece başlayıp sabaha kadar cayır cayır yandı
Genç mühendis kansere yenildi
Aydın'da feci kaza! 27 yaşında hayatını kaybetti
Aydın’da feci ölüm: Süt sağarken akıma kapılarak can verdi