Yaz aylarında Aydın’da her evin balkonlarını süsleyen domates kırmızısı arkasında büyük bir zahmeti barındırır. Kışın yemeklerde kullanılmak üzere doğranıp sıcakta bekletildikten sonra süzgeçten geçirilen domatesler günlerce güneş altında bekletilerek yemeklere eşsiz bir tat katar. Süzgeçten geçirme bölümü ise en fazla emeğin verilen bölümdür salça işinde.

Aydın'ın kahramanlarından 'Binbaşı Danişmentli İsmail Efe' Aydın'ın kahramanlarından 'Binbaşı Danişmentli İsmail Efe'

MAHALLEDE İŞLERİ KOLAYLAŞTIRDI

Kış hazırlığı kapsamında Köşk’ün Yavuzköy mahallesinde annesini güneşte bekletilen domatesleri süzgeçten geçirirken verdiği emeği gören Nail Kocakülah, annesini bu zahmetten kurtarmak için salça makinesi aldı. Daha önceden haberlerden gördüğü makineyi araştırıp bulan Nail Kocakülah, iki yıldır hem annesinin salçasını çıkarıyor, hem de mahallelinin domateslerini zahmetsizce çıkarmalarını sağlıyor.

Hayirli Evlat 487318 3Cffd35548C51Ce9C91E8Ee040F2A4Bf

Motosikletin arkasına taktığı makinesiyle mahalleli kadınların ayağına kadar giden Kocakülah, cüz-i bir ücret karşılığında kısa sürede domatesleri salça haline getiriyor.

İŞLERİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Kış hazırlığını zahmetsiz hale getiren makine sayesinde yazın aranan kişi haline gelen Nail Kocakülah, “yazın bu bölgede her evde domates salçası çıkarılır. Yıllardır annem de her yaz mevsiminde domates salçası yapardı. Bu süreçte çektiği eziyeti görünce daha önceden gördüğüm salça makinesini almaya karar verdim. 2 yıldır makineyle salça yapıyoruz. Mahalle halkımızda bu makineye alıştı. Domatesini hazırlayan arıyor. Ayağına gidip domatesleri makineden geçiriyoruz. Makineden geçen domatesler 3-4 gün güneşte bekletildikten sonra kışın yemeklere katılmak üzere hazır hale geliyor. Normal şartlarda 4 kasa domates elle süzgeçten geçirmeye kaldığınızda saatlerce emek vermeniz gerekiyor. Aynı işi makineyle yarım saat demeden bitiriyoruz.” dedi.

Muhabir: KAZIM YÖRÜKÇE