E-devlet üzerinden artık yeni kök maaş bilgilerini sorgulayabilirsiniz. Ancak kök maaş hesaplamaları henüz tamamlanmadığı için emekli maaşlarının ne kadar olacağı konusunda belirsizlik devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun haziran ayı enflasyon rakamlarının ardından, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yüzde 24.73 oranında zam yapıldığı duyuruldu. Memur emeklileri ise enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile yüzde 19.34 artış elde etti.

Emeklilerin zamlarını şu anda net olarak görememelerinin nedeni, emekli maaşı güncelleme süreçlerindeki belirsizliklerdir. Bu yüzden, artışın tam etkisini henüz değerlendiremiyorlar.

Başkan Arıcı, Vali Canbolat’ı Ağırladı Başkan Arıcı, Vali Canbolat’ı Ağırladı

Emekliler, e-devlet üzerinden maaşlarını sorgulayarak kök maaşlarını ve yeni zamlı emekli maaş tablolarını görebilir. E-devlet üzerinden sunulan bu yeni düzenleme, emekli maaşlarının hesaplanması ve bilgi edinme süreçlerini emekliler için büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Bu sayede, emekliler maaşlarıyla ilgili güncel bilgilere hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabiliyorlar.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞINDA 'KÖK MAAŞ' SORUNU

‘En düşük emekli aylığı’ Ocak 2024'ten bu yana 10 bin TL olarak uygulanıyor. Kök maaşı örneğin 8 bin lira olan bir emekli de yasa gereği 10 bin lira aylık alıyor. Kök maaşı 8 bin lira olan bir emeklinin eline geçecek para, yüzde 24,73'lük zamma rağmen yine 10 bin lira olacak.

'En düşük emekli maaşı'na altı aylık enflasyon farkı kadar zam yapılması halinde, Temmuz 2024 itibarıyla 'en düşük emekli aylığı' 12 bin 473 liraya yükselecek.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ NE KADAR ZAM ALACAK?

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için enflasyon rakamları zam oranında belirleyici oluyor. Emekliler 6 ayda bir oluşan enflasyon oranı kadar zamma hak kazanıyor.

Kök maaşı 15 bin olan emekliler 18 bin 709 TL alacak.

Kök maaşı 20 bin olan emekliler 24 bin 946 alacak.

Kök maaşı 25 bin olan emekliler 31 bin 182 TL alacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ