Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan’ın, Tayland’ın başkenti Bangkok’ta yatırımcılarla gerçekleştirdiği kapalı toplantılarda Türk Lirası’nın geleceğine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunduğu öne sürüldü. Bloomberg’in haberine göre, kurdaki hareketlerin enflasyona etkisinin zayıflaması, döviz kurunda izlenen politikanın seyrini etkileyebilecek gelişmeler arasında yer aldı.
DÖVİZ KURUNDA YENİ AYARLAMA İDDİASI
Bloomberg News’un konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre Karahan, Türk Lirası’nın ilerleyen dönemde daha sert değer kayıpları yaşamasını önlemek amacıyla kurdaki düşüş hızının artırılmasına izin verildiğini ifade etti.
Haberde, ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın Türk Lirası’ndaki değer kaybının enflasyona yansımasını sınırladığı yönündeki değerlendirmelerin de toplantılarda gündeme geldiği aktarıldı. Kur hareketlerinin zamanlamasının bu gelişmeyle bağlantılı olarak ele alındığı ileri sürüldü.
YATIRIMCILARLA KAPALI KAPILAR ARDINDA GÖRÜŞTÜ
Karahan’ın söz konusu değerlendirmeleri, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının yıllık toplantıları kapsamında Bangkok’ta yabancı yatırımcılarla gerçekleştirdiği basına kapalı görüşmelerde yaptığı belirtildi.
Bloomberg, haberindeki bilgileri toplantılara katılan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişilere dayandırdı.
TCMB’DEN RESMİ AÇIKLAMA GELMEDİ
Toplantılarda dile getirildiği öne sürülen değerlendirmeler, Türk Lirası’nın seyri ve Merkez Bankasının kur politikasına ilişkin tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.
TCMB’den haber konusu iddialara ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı. Bu nedenle kur politikasında yeni bir adım atılacağına ilişkin değerlendirmeler, Bloomberg’in kaynaklarına dayandırdığı haber çerçevesinde ele alınıyor.




