Sevgili Okurlar,
Bu ilk yazımda size Türkiye’de en çok karşılaşılan hukuki sorun olan BOŞANMA hakkında yazacağım.
Boşanma Türk Medeni Kanunu’nun 161. ve devamı maddelerini içeren özellikle Yargıtay içtihatları ile de gelişen bir hukuk dalıdır.
Ülkemizde boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli olarak açılabilmektedir.
Anlaşmalı boşanmada tarafların ortak iradesi ile üzerinde anlaşmış oldukları hususlar konusunda protokol imzalanması ile başlamaktadır. Bu protokolde taraflar ister sadece boşanma konusunda isterse de bunun yanında mal paylaşımı konusunda da anlaşmaya varabilirler. Taraflar bu şekilde ilk celsede boşanabilmektedirler.
Ancak bu konuda şunu da belirtmek isterim ki; bunun için öncelikle tarafların evliliğinin en az 1 yıl sürmesi bunun yanında da protokolü mahkeme huzurunda iradelerini bizzat gelerek açıklaması gerekmektedir.
Bunun dışında tarafların protokol konusunda anlaşamaması ya da hiçbir şekilde uzlaşmak istememesi neticesinde ise çekişmeli boşanma davası açılması gerekmektedir. Bu konuda Türk Medeni kanunu m.161-166 arasında düzenlenmiştir. Hayata kast etme, pek kötü muamele, zina, haysiyetsiz hayat sürme gibi özel boşanma sebepleri ile boşanma davasını açabileceğiniz gibi evlilik birliğinin temelden sarsılmasına dayanarak da boşanma davanızı açabilirsiniz.
Boşanma davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemeleri olup, yetkili olan mahkemeler ise eşlerden birinin yerleşim yeri ya da son 6 ay birlikte oturdukları yer mahkemelerinde açılabilmektedir.
Boşanma davalarında davalı taraf isterse süresi dahilide boşanmada karşı tarafın haksız olduğunu düşünmesi halinde karşı dava açabilme hakkı bulunmaktadır. Bu durumda dava karşılıklı olarak devam edecektir. Ancak mahkeme yargılamanın sonunda taraflardan birinin davasını kabul edebileceği gibi her iki taraf için de boşanmayı gerektirecek bir sebebin olmaması ve ya tarafların bunu ispat edememesi halinde davayı reddetme ile de sonuçlanabilecektir.
Boşanma ile birlikte tarafların bazı hakları vardır. Bunlar nafaka, maddi ve manevi tazminat, müşterek yaşanan evin bir şahsa tahsisi vb.dir. Bunlar da boşanma ile birlikte ek olarak mahkemeden istenebilmektedir.
Türk yargı sisteminde boşanma davalarında süreler ve talepler önemli neticeler doğurduğu için ve bir hak kaybına, mağduriyete sebep olmamak amacıyla bu süreçlerin bir avukat ile birlikte yürütülmesini tavsiye etmekteyiz.
Bu yazımızda kısaca boşanma hakkında temel bilgileri vermeye çalıştım. Gelecek yazımda da boşanma konusunda daha detaylı ve ince bilgileri sayın okurlara vermeye çalışacağım.
Sevgi ile kalın.
Avukat Gürcan Bardakçı