Bağımlıyız; bankalara, devlete
Durmuş Ali Kılınç
Türkiye’de her geçen gün geçim derdi bir kat daha artıyor. Her yıl devletten sosyal yardım alan kişi sayısı artıyor. 5 yıl öncesine göre çarşı pazarda fiyatlar çeşitli sebeplerle yükselmişken, devlete bağımlı yaşayan sayısı da artacaktır.
TÜİK verilerine göre devletten yardım alan kişi sayısı 14 Milyona dayanmış durumda. Buna birde 12 milyon emekliyi eklerseniz ülkenin üçte biri devlete bağımlı yaşıyor. Çarşı pazardaki yükselen fiyatları düşündüğünüzde seçimler vatandaş için çok önemli duruma geliyor. Fakat öncelik vatandaş için geçim derdi. Vatandaşın geçim derdi de seçim sonuçlarını doğudan etkiliyor.
****
Seçim politikası olarak halka sunulacak sosyal yardımlar halka bir kat daha devlete yada belediyeye göbekten bağlıyor. Şimdi sosyal yardıma bağımlı hale gelen vatandaş siyasi tercihini yansıtacağı oyunu sandığa atarken bu kişiler şehrime ne kazandırır derdine mi düşer, yoksa acaba sosyal yardımım kesilir mi endişesi taşır?
Halkın seçim derdinden çok geçim derdi var. Şimdi pazara çıkan bir birey haftalık masraf filesini 100 TL’den aşağıya dolduramıyor. Bundan birkaç yıl önce bu rakam 50 TL idi. Devlete bağımlı olmayan bir kişi için bile geçim derdi baş göstermiştir.
****
Devlete bağımlı yaşar hale gelmemizin en büyük sebebi üretmemek. Bu kadar ekonomik sıkıntıdan feryat eden halk AVM’leri, lokantaları her gün doldurup doldurup boşaltıyor. Bu millette çok mu para var diye soruyor insan kendine. Ama sokakta karşılaştığım durum; kimse cebinden çıkarıp nakit alışveriş yapmıyor. Herkes kartlara dayanıyor. Açıkçası halkımız cebinde olmayan parayı harcıyor.
Bankalar Birliği 2018 verilerine göre, Türkiye’de kredi kullanan kişi sayısı son bir yılda 1 milyon 760 bin kişi artarak 30 milyon 293 bine ulaşmış, kişi başına kredi borcu 17 bin 988 liraya yükselmiş. Ülkemizde yetişkin 25 Milyon kredi kartı kullanıcısı bulunurken, toplamda 65 Milyon 483 bin 891 kredi kartı mevcut. Yani her cüzdanda 2.6 kredi kartı bulunuyor.
****
Maalesef acı bir gerçekle karşı karşıyayız halkımızın üçte biri devlete bağımlı yaşıyor, diğer üçte biri ise bankalara bağımlı yaşıyor. Durumun özeti bu…
Yorumlar