Aydın’ın düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törenler, Valilik Önü Atatürk Anıtı’nda gerçekleştirilen çelenk sunma töreniyle başladı. Törene Aydın Valisi Dr. Osman Varol, Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mustafa Savaş, Seda Sarıbaş, Ömer Özmen, Ömer Karakaş, CHP Milletvekili Hüseyin Yıldız ile kurum müdürleri, belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı. Aydın Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Atatürk Anıtı’na çelenkler sunuldu. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bayraklar göndere çekildi.

Kutlamaların devamında Atatürk Kent Meydanı’nda ana program gerçekleştirildi. Üç pare top atışının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Kutlama mesajlarının okunmasının ardından Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı.

ÇERÇİOĞLU: “7 EYLÜL DİRENİŞ RUHUNUN SEMBOLÜ”
Başkan Çerçioğlu konuşmasında Aydın’ın kurtuluş mücadelesine ve Efelerin direnişine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Bugün Aydın'ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun ve milletimizin bağımsız, bağımsızlık iradesinin tescillendiği 7 Eylül Kurtuluş Günü'nün 104. yılını kutlamanın onurunu ve gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde yürütülen Milli Mücadele döneminde efelerimiz, kadınlarımız ve tüm halkımız eşsiz bir dayanışma örneği sergileyerek vatan topraklarını savunmuşlardır. Milletimizin sergilediği bu kararlılık, bağımsızlığımızın ve kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin en temel dayanaklarından biri olmuştur.”

“AYDIN DÜŞMANI TESLİM OLMAYAN TEK İL”
“Bizler Yörük Ali Efe, Demirci Mehmet Efe, Albay Şefik ve Çete Ayşe gibi canını bu topraklara siper eden kahraman efelerin başı dik evlatları ve torunlarıyız” diyen Başkanı Çerçioğlu, Aydın’ın iki kez işgal edilmesine rağmen özgürlüğüne kavuşan, teslim olmayan tek il olduğuna dikkat çekti. Çerçioğlu, “7 Eylül, bu aziz kentin direniş ruhunun ve bağımsızlık sevdasının bir sembolüdür. Bizlere emanet edilen bu mirası korumak ve Aydın'ımızı her alanda kalkındırarak geleceğe güvenle taşımak kurumsal ve vicdani bir sorumluluğumuzdur.

Bu duygu ve düşüncelerle başta büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere efelerimizi, kahraman gazilerimizi ve aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. 7 Eylül Aydın'ın Kurtuluş Günü kutlu olsun!
FİLENİN SULTANLARINI UNUTMADI
Başkan Çerçioğlu konuşmasının sonunda dün akşam Türk halkına bir gurur yaşatarak Avrupa Şampiyonu olan Filenin Sultanları'nı unutmayarak, “Filenin Sultanlarına tebrik ve teşekkür ediyorum, iyi ki varsınız kızlar” diye konuştu.
MEYDANDA RENKLİ GÖRÜNTÜLER
Kutlama programında bayrak çekme töreninde görev alan efelere şehir adına hediyeleri takdim edildi. Resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrenciler de ödüllendirildi. Mehteran ve bando gösterilerinin yanı sıra halk oyunları ekiplerinin performansları da büyük ilgi gördü. Kutlamalar boyunca Atatürk Kent Meydanı renkli görüntülere sahne oldu.
7 Eylül Kurtuluş Günü kapsamında düzenlenen anma programı, Yedi Eylül Şehitler Abidesi ile Çanakkale Şehitleri Anıtı’na gerçekleştirilen şükran ziyaretiyle sona erdi. Şehitler anısına abidelere karanfiller bırakılırken, aziz şehitler için dualar edildi. Aydın’ın kurtuluşunda hayatını ortaya koyan kahramanlar, bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıldı.

