Aydın Valiliği’nce Aydın Büyükşehir Belediyesine gönderilen yazıda, AYBA’nın evde sağlık hizmetleri sunan birimlerinin vatandaşlara enjeksiyon hizmeti veremeyeceği ve bu hizmeti durdurması gerektiği bildirildi. Yazı üzerine Aydın Büyükşehir Belediyesi bu hizmeti durdurma kararı aldı.

‘BİZİM AMACIMIZ HİZMET’

Valilikten gelen talimata uyduklarını açıklayan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Biz her gün onlarca mahallemizde yüzlerce kişiye evinde enjeksiyon hizmeti veriyoruz. İl genelinde diplomalı 51 hemşiremiz ile enjeksiyon hizmeti veriyorduk. Gelen yazı üzerine vatandaşlarımıza verdiğimiz evde enjeksiyon hizmetini durduk. Ancak, onların bu hizmeti almalarını sağlamak için evlerinden alıp sağlık kuruluşuna taşıma hizmetimiz devam edecek. Biz bugüne kadar vatandaşlarımızı evlerinde ziyaret ederek bu hizmeti veriyorduk. Bu hizmete ihtiyaç duyan vatandaşımız evinden çıkmadan bu hizmeti alıyordu. Şimdi o vatandaşlarımız evinden kalkıp herhangi bir sağlık kuruluşuna ulaşmak zorunda. Biz vatandaşımıza kolaylık sağlamak için isteyen vatandaşımızı araçlarımızla evinden alıp enjeksiyon için herhangi bir sağlık kuruluşuna götürebiliriz. Bizim amacımız hizmet. Biz bir şekilde vatandaşımızın ihtiyacını gidemeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

"RUHSAT ALAMADILAR"

Konu ile ilgili açıklama yapan  İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, Büyükşehir Belediyesi’nin ruhsat almadan ‘Evde Sağlık Hizmeti’ni illegal olarak sunduğunu belirterek, “Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin illegal olarak hizmet verdiği Evde Sağlık Hizmeti'ni durdurması için daha önce yazı yazmıştık. Evde Sağlık Hizmeti veremezler. Evde Bakım Hizmeti kapsamında hastanın tıraşı, banyosu, öz temizliği yapılabilir. Evde Sağlık Hizmetleri iğne yapma, pansuman, serum takma gibi işlemlerdir. Bunlar için kişilerin şartları yerine getirip ruhsat alması gerekir. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin bir yıl önce bu hizmetler için bize müracaatı oldu. Bu türlü şartlarını yerine getirip ruhsat alamadı ancak bu hizmetleri vermeye devam ediyordu. Bunun yasal olarak karşılığı sorumlular hakkında 1-3 yıl arası hapis cezasıdır. Aydın Valiliği aracılığıyla bu hizmetin yasal olmadığı ve sorumlular hakkında işlem başlatılacağına ilişkin Büyükşehir Belediyesi’ne yazı gönderdik. Ortada bir yasaklama yok. Zaten kanunen bu yaptıkları yasak” dedi.

‘EKSİKLİKLERİNİ GİDERMEK YERİNE, HİZMETİ DURDURDULAR’

AK Parti Aydın İl Başkanlığı da, Aydın Valiliği tarafından enjeksiyon hizmeti durdurulan AYBA ile ilgili açıklama yaptı. AYBA ekipleri tarafından Karacasu’da bir hastaya yapılan enjeksiyon sonucu hastanın kısmi felç olduğu kaydedilen açıklamanın devamında, “Ruhsatsız ve yetkisiz kişiler tarafından sağlık hizmeti verilmesi ilgili kanunda suç olarak tanımlanmış ve karşılığında hapis cezası vardır. Maalesef Aydın Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki AYBA ile ilgili olarak yetkililer mevzuata ve insan sağlığına uygun hizmet vermek için eksiklerini gidermek yerine bu hizmeti vermeyi durdurduklarını açıklamışlardır. Ve yine maalesef verdikleri hizmeti mevzuata uygun olarak yerine getirmek yerine hizmet verdikleri vatandaşlarımıza telefon ederek bundan sonra evde sağlık hizmeti veremeyeceklerini, hükümet tarafından engellendiklerini söylemektedirler. Bunun en kısa tanımı, kendi beceriksizliklerini başkalarını suçlayarak örtme girişimidir. Bu görevi ruhsatlı ve yetkili kişilerce yürüten Sağlık Bakanlığı'nın Evde Sağlık Hizmetleri İletişim Merkezi'nin telefonu '444 38 33'dir. Bu birim Aydın genelinde 33 araç ve 130'un üzerinde yetkili personel ile hizmet vermektedir. Hafta sonu dahil olmak üzere bu hizmet verilmektedir. Hiç bir vatandaşımızın mağdur olmaması için yetkililerin gerekeni yapacağına inanıyoruz" ifadelerine yer verildi.  

VATANDAŞ TEPKİLİ

AYBA Evde Bakım Birimi'nin enjeksiyon hizmetinden annesi yararlanan bir vatandaş, “Talebimiz karşısında bize enjeksiyon hizmeti vermek için gelenler siz hangi partidensiniz diye sormadılar. 92 yaşındaki annemin yürüme imkanı yok. Bu kadın için her seferinde evimizin kapısı çalınıyordu. Umarım bu yanlıştan bir an önce dönülür" derken, bir başka vatandaş, “Bu hizmetin tekrar başlatılması için imza toplanması gerekiyorsa veya başka bir şey yapılması gerekiyorsa ben hazırım. Bu hizmetin siyasete malzeme yapılmaması gerekiyor. Bu bir hizmet” dedi. Evinde haftanın 3 günü enjeksiyon hizmeti alan bir vatandaş ise, “Benim ayağım parçalı kırık, ben bu ayak ile nereye gidip geleceğim? Gözlerim de görmüyor. Biz nasıl gidip geleceğiz? Bu kötülük yapılır mı?” diyerek tepki gösterdi.