Kuraklık sebebiyle su kullanımına kısıtlama getirtilen Aydın'da üreticiler bir yandan suların ellerinden alıp gitmesi ve sahip oldukları göletlerin tam anlamıyla çalışmaması sebebiyle de zor günler yaşıyor.

Temelden yüksekliği 29 metre, su tutma hacmi 950 bin metreküp su olan ve depolanan su ile Işıklar Mahallesinin yanı sıra Geyre, Güzelbeyli, Ataköy ve Palamutçuk Mahallelerinde 2 bin dekar tarım arazinin sulanmasını sağlayacak olan gölet yapıldığı günden bu yana tam kapasiteyle hizmet veremedi. 2015 yılında 9 milyon 800 bin liraya mal olan göletin Türkiye'nin ilk membranlı göleti olduğu öğrenilirken vatandaşlar Aydın Valiliğine seslendi.

Gölete giren sudan daha fazla suyun kaçak sebebiyle göletten çıkış yaptığını ifade eden mahalle sakinleri ülkenin içinde bulunduğu kuraklığa rağmen yapılan göletin bu şekilde olmasına isyan etti.

Mahalle sakinlerinden İlhan Güldiken, "Biz bu suyun komple bu boruya hızlı bir şekilde çekilmesini istiyoruz. Bu borunun bu suyu rahatlıkla çekmesi için gerekli işlemlerin yapılmasını istiyoruz. Boru yeterli ama borudaki havalandırma yetersiz. Havalandırma yetersiz olduğu için gölete az su gidiyor. Bunun sonucunda suyumuz boşa gitmiş oluyor. Aşağı yukarı 5-6 yıldır böyle. Bu şu boşa gidiyor, israf oluyor. Bu suyun arkası yok. Bu sudan bir damla kalmayacak. Bu suyun kaynağı dağdan gelen yağmur suyu, kar suyu. Bu su 10 gündür böyle akıyor. Gölete gitse fevkalâde su olacak. Yeterli çekmediği için su 10 gündür boşa gidiyor" dedi.

Nazilli'de makamlar çocuklara emanet edildi Nazilli'de makamlar çocuklara emanet edildi

ELİMİZDEKİ SU AKIP GİDİYOR

Göleti yapıldığı yapıldığı dönemde AK Parti Işıklar Mahalle Başkanı olan ve çalışmaları yakından takip eden Hüseyin Güldiken, "2015 yılından başladı bu göletin yapımı, 2016'da tamamlandı. 2016'dan beri ben bazı eksiklikleri dile getiriyorum. Yeri geldikçe bu eksikleri Dsi'ye söyledim. Onlar bana, 'Sen ne biliyorsun' dediler. Bu gölet bittikten sonra şunu gördük. Dağdan gelen suyu gölete aktaracak sistem suyu yeterli olarak çekmiyor. 15 günde su havasını zor alıyor. Bu sebeple dağdan gelen su gölete gitmek yerine dereye karışıyor. Bizim istediğimiz dağdan gelen suyun tamamının gölete aktarılması. Bu su devamlı akmıyor. Şubat, Mart, Nisan, Mayıs aylarında akarsa akıyor. Sonr yok. Gölete gitmek yerine bu su boşa gidiyor. DSİ'de Rıdvan bey var, defalarca söyledim. Sürekli yapacağız dediler ama şuraya bir havalandırma koyduramadık. İki üç havalandırma daha olsa bu su kolay bir şekilde çekilecek. Kaymakama gidiyoruz, Cumhurbaşkanımıza mektup veriyoruz. Hiç ilerleme yok. Bizim zeytinlerimiz geçen yıl susuz kaldı. Bu hafta yağan yağmurlar olmasa bu yıldan da umudumuzu kesmiştik" dedi.

SÜRECİ ANLATTI

Sözlerini sürdüren Güldiken, "Gölet ilk yapıldığı sene tam seviyede doldu. Bir de yetkililerden istediğimiz gölette kaçak çok. Alttan kaçağı defalarca söyledik. Hep yarın yapacağı dediler ama yapılan bir şey yok. Kaçak çoğaldı. Göleti bir türlü dolduramıyoruz. Ben bu gölete 10 sene ömrümü verdim. Şimdi İl Başkanımız olsan o zaman milletvekiliydi Mehmet Erdem'le, önceki dönem il Başkanı şimdi milletvekili Ömer Özmen'le, Mustafa Savaş'la, Gültekin Kılınç, Sema Öğüş'le bu isimlerle çok diyaloglu çalışarak biz bu göleti yaptık. Fakat ben burada DSİ'nin ihmali olduğunu düşünüyorum. Buraya bakan Yüksel bey vardı. Onun ihmali olduğunu düşünüyorum. Bir an önce bu sorunların giderilmesini ve göletin tamir olmasını istiyoruz. Su kaçırmasın diye membran döşeli burası. Müteahhit işçi parası maliyetli geldiğinden masraftan kaçmak için membran döşenip çakıl sererken paletli kepçe indirmiş. Bu kepçe membrana zarar vermiş. Biz bunu o zaman defalarca söyledik ama dinleyen olmadı. Herkes bir an önce yapayım gideyim dedi. Gölet bu sebeple dolmuyor. Gölet şu an yüzde 20'lerde. Bir kere yüzde 80 oldu. Hiçbir zaman tam dolmadı. Palamutçuk, Geyre, Işıklar, Ataköy, Güzelbeyli olmak üzere 5 köyün arazisi bu göletten faydalanıyor" ifadelerini kullandı.

"SAYIN VALİMİZE SESLENİYORUZ"

Mahalli sakinlerinden Zeki Yılmaz: Göz göre göre su boşa gidiyor. Bu havalandırmalar denk olsa bu gölet bu suyun hepsini çekecek. Çekmediği için su göz göre göre boşa gidiyor. DSİ yetkilileri geldi ama hala bir çözüm yok. Baştan beri hatalı bu. Projede bir eksiklik var. Havalandırma eksikliği var. Gelip ilgilenmeleri gerekiyor. Türkiye'nin ilk membranlı yapılan göleti. Böyle olduğu halde ilgilenme yok. Maliyetli bir projeydi bu. Olacak olmayacak derken oldu ama ilgilenen yok. İçerisi de yeterli su tutmadı. Kaçağımız var. 2-3 dönemdir dile getiriyoruz hala bir çözüm yok. Bir an önce çözüme kavuşmasını istiyoruz. Şu an göletin kaçağı çaydan gelen sudan daha fazla. Bu sebeple burada su seviyesi artmıyor. Ne kadar girerse girsin kaçak çok fazla. Yıl geçtikçe kaçak çoğalıyor. Acil müdahale yapılmadıkça sıkıntı büyüyecek. Buranın acil yapılmasını gerekiyor. Sayın Valimiz görsün. Buradan kaçan şu geçen sene bunun yüzde 25'ydi. Şu anki hali bu. Seneye hiç gölete girmeden çıkıp gidecek. Gölete giren su çıkan sudan az. Tutmadığı için seviye yükselmiyor. Sezon açıldığı zaman 15-20 günlük su var göletimizde. Bunun derhal acilen yapılması gerekiyor" dedi.

"KİM ÇÖZECEKSE BİZ YARDIM BEKLİYORUZ"

Halil Yılmaz ise, "Devlet Su İşleri çok büyük rakamlarla buraya yatırım yaptı. Kendiniz de gördüğünüz gibi suyun girişinden fazla çıkışı var. Biz bunu gerekli platformlarda ilgili yerlere söyledik. Bir türlü ilgilenen yok. Bunu Valilik mi, DSİ mi, Kaymakamlık mı çözecek? Kim çözecekse biz yardım istiyoruz. Bunun bir an önce yapılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Muhabir: ÖZGÜR DEDEOLUK