Fırat, bugüne kadar, bu mevsimde ve ülkenin her yerinde bu kadar yaygın ve etkili bir zirai don zararı görülmediğini dile getirdi. Meteoroloji kurumlarının uyarıları doğrultusunda çiftçilerin gece boyunca saman yakma, sisleme ve su püskürtme gibi yöntemlerle önlem almaya çalıştığını belirten Fırat, buna rağmen ürünlerin zirai dondan kurtulamadığını ifade etti. “Başta üzüm olmak üzere kiraz, vişne, erik, armut, incir, ceviz gibi Aydın'da yetişen belli başlı ürünler büyük ölçüde zarar görmüştür” diyen Fırat, köylülerin bu felakete karşı savunmasız bırakılmaması gerektiğini söyledi.
Küresel ısınmanın neden olduğu iklim krizinin faturasını hiçbir payı olmayan köylülerin ve çiftçilerin ödediğini belirten Fırat, meclis gündeminde yer alan ve daha sonra tepkiler üzerine geri çekilen “iklim yasası”na da eleştirilerde bulundu. Fırat, söz konusu yasa tasarısının iklim krizini çözmekten çok karbon ticareti üzerinden kirleticilere kazanç sağlamak amacı taşıdığını söyledi.
“Devlet, köylüsünü ve çiftçisini korumakla yükümlüdür. Doğal afetlere karşı alınacak önlemler konusunda destek sağlanmalı; zarar gören üreticilerin banka borçları taksitlendirilerek ertelenmeli ve önümüzdeki sezon için sıfır faizli kredi verilmelidir. Zararlar sahada tespit edilmeli ve karşılanmalıdır.”
Tarımın sürekliliği için acil müdahale gerektiğini ifade eden Nihat Fırat, “Aksi halde, köylülerimizin ve çiftçilerimizin tarımsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri bir beka sorunu haline gelecektir” şeklinde uyarıda bulundu.