Aydın’da yaşanan aşırı sıcak nedeniyle taze incir hasadı erkenden başladı. Pazar tezgahlarında 150 liraya kadara alıcı bulan taze incir toptan fiyatta ise üreticinin yüzünü güldürmedi.

Ziraat Odasindan Uyari Incirinizi Saklayin 488113 8866E3F6014F21Aaadb9287F15735A00

Aydınspor’da başkan belli oldu, hedef profesyonel lig Aydınspor’da başkan belli oldu, hedef profesyonel lig

Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar ilçede “hal dışı esnaf” tarafından taze incirde toptan fiyatı 25 liraya kadar düşürüldüğünü savunarak üreticiyi maliyetin altında taze incir satmamaları konusunda uyardı.

Ziraat Odasindan Uyari Incirinizi Saklayin 488113 Ab1E8B2342Bdc940B97E10F1A78B8D44

MALİYETİ 76 LİRA

Başkan Özdamar, yaptığı paylaşımda “Taze incirin kilogram maliyeti 76 lira. Üreticimiz 25 TL’den yaş incir satarak büyük zarar etmektedir.2023 yılı 51-55 kalibre incir 120 TL’den satın alınmıştır. Kuru incirin kg maliyet fiyatı 162 TL’dir. Kuru incir yüzde 15 kâr ile 186 liraya satma tahmininden hareket ederek; 3,5 kg yaş inciri 25 TL’den satarsak kuru incirimizi 87,5 TL’ye elden çıkarmış oluruz. Bu durumda kuru incirde kilo başına zararımız 98 lira 50 kuruşa karşılık geliyor” ifadelerine yer verdi.

Ziraat Odasindan Uyari Incirinizi Saklayin 488113 7736D85D4Dfd739E3De2E4Dd33115F67

“İNCİRİNİZİ SAKLAYIN”

Başkan Özdamar, incirde kaybedenin üretici olduğunu kaybedenin tüketici olduğunu ifade ederek, “Buharkent’in ilçe olarak yaş incir üretimi ortalama olarak 22 bin 500 tondur. Bu fiyatlarla 985 incir üreticisi olarak toplam zararımız 2 milyar lira olmaktadır. Retçinin her birinin ortalama zararı ise kabul edilmeyecek düzeydedir. İnciri seyreltmemiz gerekir fikri yalnız bizde geçerlidir. Bizim dışımızda Aydın’ın hiçbir ilçesi taze satmamakta ve inciri değer kaybetmemektedir. Eğer soğuk hava saklama imkânımız yoksa pek çok üreticimiz gibi sandık tipi derin dondurucularda değerini buluncaya kadar saklayalım. Taze incirde alıcı sıkıntısı yok; rekolte fazlası yok. Kaybeden üretici; kaybeden tüketici kazanan aracılardır.” dedi.

Muhabir: M. NAZLI ALTINAYAR