27 Mayıs 2020 tarih ve 31137 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7194 sayılı Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu’nun Mükerrer 121’inci maddesinde yapılan değişiklikler ile 301 seri no.lu gelir vergisi genel tebliğinde bazı değişiklikler yapılması için 312 seri no.lu tebliğ yayımlanmıştır.
Bu tebliğ ile vergiye uyumlu mükelleflere sağlanan vergi indirimi koşullarına açıklık getirilmiş ve vergi indiriminden yararlanma şartları üzerinde değişiklikler yapılmıştır. Yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannamelerinde yüzde 5’lik vergi indirimi uygulanmasından yararlanabilmek için İlgili dönem beyannamelerinin kanuni süresi içerisinde verilmiş ve indirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla bu beyannameler üzerinden tahakkuk eden vergilerin ödenmiş olması gerekmektedir.
Söz konusu beyannameler yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannameleri, geçici vergi beyannameleri, muhtasar, muhtasar ve prim hizmet beyannameleri ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi dairelerine verilmesi gereken katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi beyannameleri olarak sayılmıştır. Bu beyannamelerin yasal süresi içinde verilmiş olması ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerini de indirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla ödemiş olmaları esas koşul olarak tebliğde yer almıştır.
Kanuni süresi içerisinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak, kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler vergi indiriminden yararlanılmasına engel teşkil etmemekte, indirimden yararlanılabilmesi için bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin de indirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla ödenmiş olması gerekmektedir. Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar ile kurumlar vergisi mükelleflerinin vergi indiriminden yararlanabilmeleri için;
İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresi içerisinde verilmiş ve indirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenmiş olması,
İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıl içerisinde haklarında beyana tabi vergi türleri itibariyle ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması,
Vergi indiriminin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla vergi aslı (vergi cezaları ile fer’i alacaklar dâhil) 1.000,00.-TL üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması,
Vergi indiriminin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki dört takvim yılında Vergi Usul Kanunu’nun 359’uncu maddesinde (kaçakçılık suçu olarak sayılan) fiillerin işlenmemiş olması, şarttır.
Söz konusu tebliğ değişikliği 01/01/2020 tarihinden geçerli olmak üzere 27 Mayıs 2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Bu tebliğ değişikliği ile Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine tanınan yüzde 5’lik vergi indirimi uygulanmasından daha fazla mükellefin faydalanması amaçlanmaktadır. Borçlu mükelleflere tanınan vergi yapılandırmaları, vergisini düzenli ödeyen mükellefe haksızlık yapıldığı algısı yaratmakta iken uygulamaya konan yüzde 5’lik vergi indirimi ile bu algının önüne geçilmiş olacaktır.
Vergi borçları bulunan mükelleflere tanınan yeniden yapılandırma ile borçlulara ödemede kolaylık sağlanırken, vergisini düzenli ödeyen mükelleflerde de vergi ödevlerini yerini getirmeleri yönünden teşvik ediliyor. Beyannamesini düzenli veren ve tahakkuk eden vergilerini indirimin hesaplanacağı beyannamenin verilmesinden önce ödeyen Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine önemli bir avantaj sağlanmıştır.
Trend Haberler
Aydın’a yılın ilk karı yağdı
Aydın'da acı ölüm: Hız tutkusu sonu oldu
Nazilli’de okul yangını: Gece başlayıp sabaha kadar cayır cayır yandı
Genç mühendis kansere yenildi
Aydın'da feci kaza! 27 yaşında hayatını kaybetti
Aydın’da feci ölüm: Süt sağarken akıma kapılarak can verdi