Kuşadası pazarında fiyatlar cep yaktı Kuşadası pazarında fiyatlar cep yaktı

Bir döneme damga vuran el atarisi gameboylara bugün nostalji severler ilgi göstermeye devam ediyor. Çocuklarını telefondan uzak tutmak isteyen ebeveynlerin de ilgi gösterdiği el atarilerine bugün halk pazarlarında rastlanıyor.

Karacasu'daki festivalde stant açan 37 yıllık pazarcı Fikret Sevinçel, "37 yıllık esnafım neredeyse 30 yıldır satıyorum. Çocukluğumuzda bir ay çalışıp alabiliyordum bu atariyi şimdi 80 liraya satıyorum. Anne babalar kendileri için de alıyor. Çocuklarını telefondan uzak tutmak için de alabiliyorlar" dedi.

Yillar Gecse De Gameboylardan Vazgecilemiyor 510678 57D0C155F706F8B36351Af5D2A8Fc74F

BÖYLE DOĞDU, BÖYLE YAYILDI

Tarih dergisinin #tarih'te bugün isimli mail uygulamasında gameboyun vazgeçilmez oyunu tetrisin doğuşu ile ilgili olarak şu bilgilere yer verilmişti:
"1984'de tüm zamanların en popüler oyunlarından Tetris, Sovyet bilgisayar mühendisi Alexey Pajitnov tarafından yaratıldı. Satış rekorları kıran oyun, zaman içerisinde pek çok şirket tarafından kullanıcılara sunuldu ve günümüze kadar 300 milyondan fazla satıldı. İkonik oyun adını Yunanca sayı öneki "tetra-" (dört-/dörtlü-) ve Pajitnov'un en sevdiği spor olan tenisin birleşmesinden almıştı.


Yillar Gecse De Gameboylardan Vazgecilemiyor 510678 Cd5899529Ddc69970F0B7F83Fca5Ca2B

Oyunun orijinal versiyonunun basitliği, bir Sovyet bilgisayarı olan ve grafik kartı bulunmayan Electronika 60 üzerinde tasarlanmasından kaynaklanıyordu. Tetris, başlangıçta Sovyetler Birliği'nde flaş bellek diskleri üzerinde taşınan korsan kopyalar aracılığıyla yayıldı. 16 yaşındaki programcı Vadim Gerasimov’un, Pajitnov’un isteği üzerine çeşitli bilgisayar platformlarına aktardığı oyun böylece uluslararası düzeyde dikkat çekti. Macar oyun şirketi Novotrade’in eline ulaşmasıysa dünya çapında başarıyı getirecek, bağımlılık yapıcı doğası hızla yayılan Tetris geniş kitlelerce sevilecekti. Tetris'in hakları başlangıçta Sovyet hükümetine ait bilgisayar şirketi ELORG’daydı. Zamanla birden fazla şirket kendi Tetris'ini üretmek için hak iddia etmeye başladı. Uzun süren müzakerelerin ve birçok uluslararası davanın sonucunda oyunun haklarını alan Japon şirketi Nintendo, 1989'da taşınabilir oyun konsolu Game Boy için Tetris'i piyasaya sürdü. Tetris'in Game Boy versiyonu tüm zamanların en çok satan oyunlarından biri haline geldi. Yıllar içinde farklı platformlarda birçok uyarlamasıyla karşımıza çıkan Tetris'in mirası bugün hâlâ oyun endüstrisini etkiliyor."

Muhabir: ÖZGÜR DEDEOLUK