Efeler ilçesinde yer alan ve M.Ö. 3. yüzyıla dayanan tarihiyle dikkat çeken Tralleis Antik Kenti, arkeolojik kazılarla her geçen gün yeni bulgulara ev sahipliği yapıyor. İlk kez 1996 yılında başlatılan kazılar bu yıl 29. yılını geride bırakırken, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras projesi çerçevesinde çalışmalara büyük bir titizlikle devam ediliyor. Cumhurbaşkanlığı kararıyla 12 ay boyunca kazı iznine sahip olan Tralleis’te, bu yıl Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Çekilmez başkanlığında 30 öğrenci, 15 arkeolog, 10 teknik uzman ve birçok bilim insanı mesai harcıyor.
GİZEMLİ GEÇMİŞE SAHİP
Yaklaşık 150 hektarlık geniş bir alana yayılmış olan Tralleis Antik Kenti içerisinde akropolis (yukarı kent), nekropolis (mezarlık), tiyatro, stadyum, tapınak, kilise, Arsenal ve Roma villaları gibi önemli yapıları barındırıyor. Kentin simgesi olan ve halk arasında "üçgözler" olarak bilinen Hamam-Gymnasium kompleksinin de bulunduğu Tralleis'in gizemli geçmişini aydınlatmak ve kadim kentin tarihini ortaya çıkarmak için çalışmalar sürürken diğer yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı da antik kentin turizme kazandırılması için kolları sıvadı.
PEYZAJ ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Tralleis Antik Kenti’nin ziyarete hazırlanması için planlanan çevre düzenleme ve peyzaj projeleri tamamlanarak onaylandı. Proje ihalesinin geçtiğimiz günlerde yapılmasının ardından yüklenici firmaya yer teslimi yapıldı. Aydın turizmine katkı sunacak antik kent projesine başlanırken İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demir Tralleis’e ziyarette bulunarak yapılacak çalışmalarla ilgili firma yetkililerden bilgi aldı.
Ağustos ayına kadar çalışmaların tamamlanarak turizme açılması planlanan Tralleis Antik Kentinde çalışmaların başladığı müjdesini sosyal medya hesabından paylaşan İl Müdürü Ahmet Demir, “Aydın Tralleis Örenyerinin Turizme kazandırılma çalışmaları kapsamında Çevre Düzenleme ve Peyzaj projeleri çalışmaları başlamıştır. İlimize ve Ülkemize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.