Türkiye'de üretim ve hayvancılıkla uğraşan çiftçiler, yüksek piyasa maliyetleri nedeniyle geçim sıkıntısı çekmeye devam ediyor. Devletin sağladığı teşviklere rağmen, artan enflasyon üreticileri olumsuz etkiliyor.

Çiftçilere yönelik kritik bir uyarı ise Eskişehir'de 28 yıldır tarım makinesi tamiri ve bakımı yapan Serhat Kaya'dan geldi. Kaya, özellikle traktörlerin kış aylarında kullanılmadığı için mutlaka bakım yapılması gerektiğini vurguladı.

Başkan Çerçioğlu, Aydınlıları Aydınfest’te müzikle buluşturacak Başkan Çerçioğlu, Aydınlıları Aydınfest’te müzikle buluşturacak

Hasat dönemi sonrası tarla işlerini tamamlayan çiftçiler, traktörlerini ve diğer tarım aletlerini garaja çekiyorlar. Ancak bu dönemde traktörler ve diğer tarım ekipmanları ciddi zarar görebiliyor. Çiftçiler, bu durumu hasat günleri başladığında fark edip arızalar nedeniyle büyük sorunlar yaşıyor. 

Aw093062 02

MAALİYETİ 100 BİN TL'YE KADAR ÇIKIYOR

Kaya, yapılmayan bakımların traktörlerde ciddi sorunlara yol açabileceğini ve bu sorunların maliyetinin 100 bin liraya kadar çıkabildiğini belirtti. Ayrıca, kontrol edilmeyen traktörlerin fazladan 20 litre yakıt tükettiğini de ekledi.

Traktör bakımlarında mekanik ve elektrik aksamlarının detaylı olarak kontrol edilmesi gerektiğini aktaran Serhat Kaya, traktör sahiplerinin öncelikle yağ ve su seviyelerini kontrol etmeleri gerektiğini söyledi. Traktörlerin kapalı yerlerde muhafaza edilmesinin önemine vurgu yaparak, bu sayede araçların performansının ve dayanıklılığının korunabileceğini belirtti.

Yapılmayan bakımların traktörlerin gücünü 15 beygire kadar düşürebileceğini söyleyen Serhat Kaya, "Bakımlar yapılmaz ve traktörler kapalı yerde muhafaza edilmezse, traktör çalışmaz, performans olmaz, güç olmaz, istenilen verim alınamaz, yani çok arıza yapar." şeklinde konuştu.

Kaya, bakım maliyetlerinin piyasa koşullarına göre 5 bin liradan başlayıp 17-18 bin liraya kadar çıkabildiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: KAMU SON HABER