Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Oylamaya 594 milletvekilinin 500'ü katıldı. 275 milletvekili kabul, 224 milletvekili ret oyu verirken bir milletvekili ise çekimser kaldı. Oylamaya katılan Aydın milletvekillerinden AK Partili Mustafa Savaş, Seda Serıbaş ile Ömer Özmen kabul oyu verdi. CHP’li Bülent Tezcan, Süleyman Bülbül, Evrim Karakoz ile İYİ Partili Ömer Karakaş ret oyu verirken CHP’den Hüseyin Yıldız oylamaya katılmadı.

Tartisilan Yasaya Aydindan 3 Evet 3 Ret 490887 E4E1Bafc1E0Aff2682F9E932920D4Da1

SOKAK KÖPEKLERİ ÖLDÜRÜLECEK Mİ?

Böylece teklif, Genel Kurul'da iki gün boyunca 28 saat süren görüşmelerin ardından AKP ve MHP oylarıyla kabul edilerek yasalaşmış oldu. Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Meclis, oylama sonrası 1 Ekim'e kadar tatile girdi. Teklifin 5. maddesi, sokak köpeklerinin öldürülmesinin yolunu açıyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yürütmeyi durdurma talebiyle yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söyledi.

SOKAKLAR GÜVENLİ HALE GELECEK

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifinin yasalaşmasının ardından Aydın milletvekilleri kanuna ilişkin sosyal medyadan değerlendirmede bulundu.

AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, “Gazi Meclisimizin çatısı altında 28. Dönem 2. Yasama yılının son Genel Kurul çalışmasını Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifimizi yasalaştırarak tamamladık. İnsanımızın, hayvanların ve çevrenin haklarını koruyarak, sokaklarımızı daha güvenli hale getirecek bu Kanunun ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum,”

Tartisilan Yasaya Aydindan 3 Evet 3 Ret 490887 5Fdd0D6562F8067B22A761Ae00Ab1031

MAĞDURİYETLER ÖNLENECEK

AK Parti Milletvekili Seda Sarıbaş, “Genel Kurul'da görüşmelerine başlamış olduğumuz Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerini tamamladık. Bu yasa ile korunaklı, sağlıklı barınaklarda sokak hayvanlarımız için uygun bir ortam oluşturulup, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesi sağlanacaktır.”

MİLLET YASAYA ‘EVET’ DİYOR

AK Parti Aydın Milletvekili Ömer Özmen, “TBMM Genel Kurulu’nda sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam ediyoruz. Sokaklarımızı daha güvenli hale getirmek için; yasaya evet diyeceğiz. Millet yasaya evet diyor”

Aydem duyurdu: Aydın'da 5 ilçede elektrik kesilecek Aydem duyurdu: Aydın'da 5 ilçede elektrik kesilecek

Tartisilan Yasaya Aydindan 3 Evet 3 Ret 490887 Eb1A5F93E5F7A1D19C01769D7E086C09

TEZCAN’DAN ‘ÖLDÜRME KANUNU’ TEPKİSİ

Muhalefet kanadından CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, “Allah cümle mahlukatı sizlerin korumasından korur inşallah” paylaşımı yaptı. Konuyla ilgili Meclis kürsüsünde konuşma yapan Tezcan, “Kanunun oylandı kabul edildi. Kabul diyenler bile çok iyi biliyor ki bu kanun bir öldürme kanunu. Hayvanları nasıl öldürürüz, hangi şekilde öldürürüz, öldürmenin bütçesini nereye yıkarız hesabı üzerine kurgulanmış. Allah cümle mahlukatı sizlerin korumasından korur inşallah. Bu nasıl koruma? Masum hayvanları öldürme hakkını nerden alıyoruz? İnsanız güçlüyüz, her şeyin sahibiyiz, o yüzden her şeyi öldürme hakkına da sahibiz. Sizin bakış açınız bu. Vicdanınıza bir soru soracağım. Bu bakış açısının mazlum milletlerin kafasına bomba yağdıran anlayıştan bir farklı ruh hali var mı? Güçlünün güçsüzü bu kadar ezebildiği bir anlayışı kanun çıkartarak masumlaştıracağınızı mı sanıyorsunuz. Gazze’de aynı bu ruh hali. Öldürme kanununa meşruiyet zeminini bulmuşsunuz. Sahipsiz, başıboş hayvanların zarar verebilme potansiyeli. Doyumsuz insanların zarar verebilme potansiyelini hiç düşündünüz mü? Başıboş insanlığın çevreye, doğaya nasıl zehirlediğini düşündünüz mü? Jeotermal santrallerle fabrikalarla çevreye her gün ne kadar katlettiğini düşündünüz mü? Buna ilişkin bütçeniz var mı? Öldürmekten başka bütçeniz var mı? Sahipsiz köpeklerin saldırısından ölen ve yaralanan insanlar var. Bundan rahatsız olmamak mümkün değil ama bunun yolu toplu katliam değil. Başıboş köpeklerin sistematik olarak insanları öldürme potansiyeli yoktur ancak başıboş insanların böyle kanunlar yaparak köpekleri sistematik olarak öldürme kudreti vardır. Bu yolla kendinizi zehirlemeyin, zehirlenmeyin. Bu kanuna hayır diyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP Aydın Milletvekilleri Evrim Karakoz ve Hüseyin Yıldız ile İYİ Parti Milletvekili Ömer Karakaş ise konuya ilişkin bir paylaşımda bulunmadı.

Muhabir: KAZIM YÖRÜKÇE