Atıl durumda kalan tarım arazilerinin yeniden ekonomiye kazandırılması için başlatılan çalışmalar kapsamında önemli bir gelişme yaşandı. İşlenmeyen tarım arazilerinin tarımsal amaçla kiralanmasına yönelik düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu adım ile boş bırakılan tarım arazilerinin değerlendirilmesi amaçlanıyor.

Kuşadası 'Bebek ve Kadınlar Cinayetleri' için ses yükseltti Kuşadası 'Bebek ve Kadınlar Cinayetleri' için ses yükseltti

Kiralama Süreci 2025’te Başlayacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı İbrahim Yumaklı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, miras gibi nedenlerle iki yıl boyunca işlenmeyen arazilerin köy halkı öncelikli olmak üzere bir yıllığına elektronik ihale yöntemiyle kiralanabileceğini belirtti. Bakan Yumaklı, boş durumda olan bu tarım arazilerinin, Türkiye’deki toplam tarım alanlarının yüzde 10’undan fazlasını oluşturduğunu ifade ederek, “Bu toprak niye boş kalsın? Komisyonlarımız çalışmalarını sürdürüyor. 5 Nisan 2025 itibarıyla tespit işlemleri tamamlanacak” dedi. Kira bedellerinin arazi sahiplerinin hesaplarına aktarılacağı da vurgulandı.

Konut Sektöründe Durgunluk, Tarımsal Yatırımlara İlgi Artıyor

Diğer yandan, konut sektöründe yaşanan durgunluk dikkat çekici boyutlara ulaşmış durumda. Finansman zorlukları ve yüksek fiyatlar nedeniyle yatırımcılar arsa ve tarla gibi gayrimenkul dışı alanlara yönelmiş durumda. 2023 yılı, bu alanda rekor yatırım yapılan bir yıl olarak öne çıkarken, özellikle 1 milyon ile 3 milyon lira arasındaki imarlı arsalar ve 500 bin ile 900 bin lira arasındaki tarlalar büyük ilgi görüyor. Ancak bu arazilerin çoğu geleceğe yatırım amacıyla satın alınarak boş bırakılıyor, bu durum da konut sektörü için gerekli olan arsa ihtiyacını kısıtlayıp tarım sektörüne zarar veriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ