Söke’de Gaziler Günü’nde pilav hayrı Söke’de Gaziler Günü’nde pilav hayrı

Yukarı havzadan gelen insan kaynaklı çöpler, hayvan ölüleri ve doğadan gelen ağaç ve odun gibi atık maddeler köprünün altında suyun geçtiği kemerleri tıkaması sonucu Söke ilçesinde bulunan tarihi yapı Taşköprü’de çöp dağları oluşturuyor. Yaşanan çevre ve görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılması amacıyla EKODOSD tarafından çeşitli girişmelerde bulunulmasına rağmen bir sonuç alınamadı.

Tarihi Koprudeki Copler Ciftciyi Magdur Etti 488667 D6F8A670Eb9D4745D3E1597513701Ba9

ÇİFTÇİLER MAĞDUR OLDU

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 5 yıl süreyle temizlik yapılabileceği konusunda kurumları bilgilendirdi ancak hiçbir kurum tarihi köprüyü kaplayan çöplerin temizlenmesi konusunda adım atmadı. Tarihi köprünün kemerleri çöplerle tıkandığından altından şuan su akmıyor. Sökeli çiftçiler suyun en önemli olduğu bu dönemde ürünlerini sulayamıyor.

Tarihi Koprudeki Copler Ciftciyi Magdur Etti 488667 Cabaec24Cefc7108676Cefa43A13151A

“GEREKLİ DENETİM VE YAPTIRIMLAR UYGULANSIN”

Çiftçilerin su sorununun çözülmesi için tıkalı kemerlerin açılması gerektiğini ifade eden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “ Aynı zamanda nehir ekosisteminde yaşayan başta Yılanbalıkları olmak üzere sucul canlılar kemerlerin tıkalı olması nedeniyle yukarı havzaya geçemiyor. Köprünün kemerleri tıkalı olduğundan, yukarı havzadan sürekli gelen atıklar birikerek tarihi köprüye baskı yapıyor. Bu durum köprünün tarihi taşlarının sökülmesine ve bir gün köprünün yıkılmasına da neden olacaktır. Tarihi Taşköprü’yü kurtarmak ve çöplerin denize gitmesini önlemek için yüzer bariyer sisteminin mutlaka kurulması gerekir. Çöplerin ve hayvan ölülerinin nehre atılmaması için ilgili kurumlar gerekli denetim ve yaptırımları mutlaka uygulamalıdır. Tüm kurum temsilcilerinin içinde yer alacağı Aşağı Büyük Menderes Havzası izleme komisyonu oluşturulmalı, sorunlar yerinde incelenerek işbirliğiyle çözülmelidir” ifadelerini kullandı.

Tarihi Koprudeki Copler Ciftciyi Magdur Etti 488667 02665A97Af9407Ba8E3Dea1Daaf7Eff2

Kaynak: HABER MERKEZİ