Türkiye’de elektrik, su, doğalgaz ve internet abonelerini yakından ilgilendiren önemli bir değişiklik resmen açıklandı. Torba yasa ile hayata geçirilecek olan bu düzenleme kapsamında, elektrik, su, doğalgaz ve internet abonelikleri için zorunlu hale gelecek olan yeni bir sigorta sistemi geliyor.

Menderes, Aydın'da anılacak Menderes, Aydın'da anılacak

Mecliste gündeme gelecek olan torba yasa ile birlikte, Zorunlu Deprem Sigortası’nın yerine Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) uygulaması getirilecek. Bu yeni sistem sayesinde, elektrik, su, doğalgaz ve internet gibi temel hizmetlerin aboneliklerinde bu sigortayı yaptırmak zorunlu olacak. ZAS, deprem, sel, orman yangını gibi tüm doğal afetleri de kapsayacak.

Türkiye’nin 81 ilinde geçerli olacak bu yeni düzenleme için hazırlıklar hızla devam ediyor. Elektrik, su, doğalgaz ve internet aboneliklerini doğrudan ilgilendiren bu gelişme ile ZAS yaptırmak zorunlu hale gelecek.

Türk Reasürans ve DASK Genel Müdürü Selva Eren, torba yasa kapsamında zorunlu deprem sigortasının yerine Zorunlu Afet Sigortası’na (ZAS) geçileceğini resmen duyurdu.

Eren, ZAS’ın yeni bir vergi uygulaması olduğuna dair kamuoyunda yanlış bir algı oluştuğunu dile getirerek, “ZAS’ın genel şartları ile vergi paketinin aynı torba yasa içinde yer alacak olması kafa karışıklığına neden oldu. Ancak ZAS’ın vergiyle yakından uzaktan herhangi bir alakası yok.” İfadelerini kullandı.

Eren açıklamasında ayrıca, ZAS’ın ilk üç yılında devlet desteği alacağını da vurgulayarak, “Bu yeni ürünle ilgili olası hasarlarda devlet destek sağlayacak. Buna koruma desteği de diyebiliriz. Bu açıdan değerlendirildiğinde, ZAS vatandaşların üzerinde ek bir maliyet oluşturmayacak, aksine çok kapsamlı bir poliçeyi devlet desteği ile almış olacaklar” Şeklinde konuştu.

Türkiye’deki afet sigortası sisteminde yapılacak bu yenilik, hem vatandaşların hem de devletin afet risklerine karşı daha güçlü bir hazırlık içinde olmasına yardımcı olacak.

ZAS’ın hayata geçirilmesiyle birlikte, elektrik, su, doğalgaz ve internet aboneliklerinde bu sigortanın zorunlu hale getirilmesi, geniş çaplı bir koruma sağlama amacını taşıyor. Bu düzenleme, vatandaşların doğal afetler karşısında maddi güvenceye sahip olmalarını sağlarken, devletin de afet sonrası mali yükünü hafifletecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ