2014 ila 2024 yılları arasında CHP’den Didim Belediye Başkanlığı yapan A. Deniz Atabay’ın projelerinden olan ve 2022 yılında hizmete açılan Didim Amfi tiyatro, bu sezon hizmete açılamadı. 2024 yerel seçimlerinde CHP’den Didim Belediye Başkanı seçilen Başkan Hatice Gençay Amfi tiyatronun bazı bölümlerindeki hasarlardan dolayı amfi tiyatroyu açamayacaklarını dile getirmişti. Yaz dönemi başında Amfi tiyatro için ihaleye çıkılmış ardından ihale ise amfi tiyatronun hasarlı olması sebebiyle iptal edildiği duyurulmuştu. Didim kamuoyunda da tartışılan bu konuyu Sözcü Gazetesi yazarı Saygı Öztürk köşesine taşıdı. Öztürk konuyla ilgili olarak Didim’in hem yeni hem de eski Belediye Başkanları ve müteahhit firma ile yaptığı konuşmayı köşesine şu şekilde taşıdı; “Didim Amfi Tiyatrosu CHP'li eski Belediye Başkanı Deniz Atabay'ın projesiydi. Aydın'ın tarihi ve turistik ilçesi Didim'de, belediye tarafından deniz kenarında yaptırılan ve 2022'de dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açılışı yapılan amfi tiyatro, ilçeye ayrı bir hava getirmişti. Belli günlerde belediye ve sivil toplum kuruluşlarının etkinlikleri yapılıyor, bazı günlerde ise ihaleyi alan firma tarafından ünlü sanatçıların konserleri, tiyatro oyunları için kiralanıyordu. Didim Amfi Tiyatrosunda etkinlikler eksik olmuyordu. CHP'li Belediye Başkanı Deniz Atabay, ilçeye böyle bir eser kazandırdığı için son derece mutluydu. Zoru başarmış, Milli Emlak'tan, arazinin belediyeye tahsisini gerçekleştirmişti. Yalnız amfi tiyatro değil, önünde yeşil alan düzenlenip halka açılmış, plaj büyütülmüştü. Son seçimde Deniz Beyin yerine Belediye Meclis Üyesi Hatice Gençay aday gösterildi ve seçimi kazandı.

Didim Amfi Tiyatronun Son Durumu Tiyatroluk Adiyla Koseye Tasindi 494829 78Cc139E887F5B9Fbce5Cd019Ea56Fb8

“ÖNCE İHALE, SONRA İPTAL”

CHP'nin prestij projesi 2022'de 45 milyon liraya mal oldu. Bugünkü fiyatlarla güncel bedelinin 780 milyon lira olduğu belirtiliyor. Yeni başkan da tiyatronun kiralanmasıyla ilgili gecikmeli de olsa ihaleye çıktı. Ancak ihale öncesi çok değişik söylentiler de yayıldı. İhale yapıldı, sonuçlandı. Ancak üç gün sonra ihale iptal edildi. Gerekçe, "Amfi tiyatroda kayma var. Bu nedenle kullanımı sakıncalı" denildi. Kilit vuruldu. Önceki Başkan Deniz Atabay'a bu durumu sordum. Şunları anlattı: "O kütlenin kayabilmesi mümkün değil. Jeolojik etütleri yapıldı. Buna göre temel projesi çizildi. 17 metrelik kat kat dolgu yapıldı. Kayma iddiasından bir hafta önce davet usulüyle Belediye Encümeni tarafından ihale yapıldı. Üç gün sonra 'Amfi tiyatroda kayma var. Bu durum insanların can güvenliğinin tehlikeye sokar' gerekçesi gösterildi ve ihale iptal edildi. İptal işinde başkanın bir yakının etkili olduğu ilçede çok yaygın bir biçimde konuşuluyor. Etkinliklerin en yoğun olması gereken bu dönemde Amfi Tiyatroya kilit vurulması çok yanlış oldu. İddia üzerine mahkeme 3 kişilik bilirkişi heyeti oluşturdu. Motor suyunun taşması, rutubet, kullanımdan dolayı çıkan hatalar var. Müteahhit kayma olduğu iddiası üzerine, firmalarının prestijinin sarsıldığını gerekçe gösterip belediye aleyhine dava açtı. Ayrıca ortada bir de kamu zararı var. Amfi Tiyatromuzun bitişiğinde tanınmış bir zincirin restoranı var. Kayma varsa, yine bizim yaptığımız restoranda niçin kayma yok ve orası açık. Başkan, dönemimizde yapılan işleri kötülediği gibi bizim dönemimizde görev yapan İşçinin bile görev yerini değiştiriyor. Aslında amfi tiyatromuzda kayma yok, belediyede eksen kayması var.

Didim Amfi Tiyatronun Son Durumu Tiyatroluk Adiyla Koseye Tasindi 494829 B447B0C1082D1E07F5038547A8B3A6Ed

BELEDİYE NE İSTEDİ?

3 Ekim 2023'de kesin kabulü yapılan amfi tiyatroda oluşan yıpranmaların, yüklenici şirketler tarafından yapılan işin gizli ayıp içerdiğini gerekçe gösteren Belediye, Didim 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Yapının yaklaşık 1,5 yıllık kullanımı ile görülen hasarların oluşmasının mümkün olmadığı, bu hasarların yüklenicilerin işini gereği gibi yapmamasından kaynaklandığı iddiasında bulunuldu. Bilirkişi heyeti raporlarında gözlemlenen mimari kusurlar, diğer hataları belirtti. Ancak "Kayma" ile ilgili her hangi bir bölüm yer almadı. Raporda şöyle denildi: "Didim, sahilde bulunması nedeniyle nem ve rutubeti yüksek bir ilçedir. Didim Amfi Tiyatrosu'nun da özellikle plajın hemen yanında yapılmış olması nedeniyle daha fazla nem ve rutubet oluşmaktadır. Dolayısıyla tiyatronun 2. bodrumundaki asma tavanların alçı panelleri ile betonarme tahliyelerinin arasında kalan kısımların doğal hava akımı ile nem ve rutubet miktarının azaltılması için, asma tavanda kullanılacak malzemenin kapalı değil açık olmasının yararlı olacağı kanaatimdir."

Didim Amfi Tiyatronun Son Durumu Tiyatroluk Adiyla Koseye Tasindi 494829 3D4B58C9189F84Fadc51Df24B4B2164B

BAŞKAN NE DİYOR?

Amfi tiyatronun kapatıldığı günlerde, kapatma gerekçesinin "Kayma" olduğu başkanın WhatsApp yazışmalarında geçtiği belirtiliyor. Başkan Hatice Gençay, iddialarla ilgili şunları söyledi: "Kayma için değil, içindeki imalatlarla ilgili hasar tespit davası açtık. Firma, yaptığı işlerden 15 yıl sorumlu. Hasar tespit davamız henüz sonuçlanmış değil. Üç kişilik bilirkişi heyetinin raporunu yeterli görmediğimiz için üniversiteden de rapor isteyeceğiz. Belirlenen eksiklikleri biz yapıp harcamaları firmaya rücu edeceğiz. Her taraf su içinde, kablolar dışarıda. Bunlarla ilgili önlem almak gerekiyor. Allah korusun üzücü bir olay yaşansa, bunun sorumlusu belediye olacaktır."

Didim Amfi Tiyatronun Son Durumu Tiyatroluk Adiyla Koseye Tasindi 494829 328B684De8A94227C99991383343E346

MÜTEAHHİT NE DİYOR?

Bu iddiaları bir de 4 bin 300 kişilik amfi tiyatroyu yapan firmanın müteahhidi Cebrail Tunç'a sordum. Bilirkişi raporunun ortaya çıktığını, yaptıkları işlerde bir hata olmadığını, yıllardır benzer işler yaptıklarını, yapımda hiçbir şeyden kaçınmadıklarını söyledi. Tunç, şunları ekledi: "İhaleyi başkası alınca Kayma var deyip ihaleyi iptal ettiler. Bilirkişi raporunda kaymayla ilgili tek bir kelime yok. Olmayan şeyi ne diye yazsınlar? Belediyeden yaklaşık 30 milyon lira alacağım var. Ödeme yapılması için başvurumu yaptım. 45 yıllık bir firmayız. Yapılanlar firmamızı itibarsızlaştırmaya dönüktür. O yüzden haklarında tazminat davası da açıyorum. Bilirkişinin tespitleri orada. İstedikleri gibi bir rapor gelmeyince, şimdi üniversiteden bilirkişi istiyorlar. Nereden getirirlerse getirsinler değişen bir şey olmaz. Dedikleri gibi bir şey varsa bilirkişiler bunları niye görmemiş, raporlarında yazmamış? Başkan hanımın amacı, önceki başkan Deniz Atabay'la hesaplaşmadır. Deniz Bey döneminde belediyeye iş yapan müteahhitler parasını istemeye gittiklerinde, 'Gidin paranızı Deniz Beyden alın' diyor. Böyle bir şey olabilir mi? Madem kayma varsa, tehlikeliyse Aydın Üniversitesinin mezuniyet törenini niçin amfi tiyatroda yaptırdı ve kendisi de törene katıldı?"

KTO başkanından DTO’ya ziyaret KTO başkanından DTO’ya ziyaret

Amfi tiyatro ile ilgili konuşmalar, ortaya çıkan belgeler, Didim'deki söylentiler tam anlamıyla tiyatroluk...

Muhabir: HÜSEYİN ÇALIŞKAN