Motorine İndirim Geldi Motorine İndirim Geldi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu, işletmelerin gerçek üretim miktarını tespit etmek amacıyla "randıman analizi" yöntemiyle vergi incelemelerine hız kesmeden devam ediyor. Bu yeni yöntemle işletmelerde imalatta kullanılan maddeler ve diğer üretim girdileri ile üretilmesi gereken mamul ve çıktılar detaylı bir şekilde analiz ediliyor.

Özellikle tütün ürünleri imalatı yapan bir firma üzerinde yapılan randıman analizi ve kaydi envanter çalışması, sigara üretim bantlarının kapasitesi ve çalışma saatleri dikkate alınarak gerçekleştirildi. Hesaplamalarda, işletmenin doğal gaz, tütün ve sigara filtresi tüketim verileri de kullanıldı.

Sigaraya Fatura Var Ama…

Yapılan randıman ve kaydi envanter çalışması sonucu, firmanın kayıt dışı hasılat elde ettiği ortaya çıktı. İncelemede, işletmedeki bazı belgelerin yasal defter kayıtlarına ve beyanlara dahil edilmediği tespit edildi. Ayrıca, sigaraların fatura düzenlenmesine rağmen özel tüketim ve katma değer vergilerinin beyanlara yansıtılmadığı belirlendi.

Cezaların Artması Bekleniyor

Bu inceleme sonucunda firmaya yaklaşık 6 milyar lira vergi cezası kesildi. Gecikme faiziyle birlikte bu rakamın daha da yükselmesi bekleniyor. Yapılan incelemeler, kurumlar vergisi, özel tüketim vergisi, katma değer vergisi ve geçici verginin de eksik ödendiğini ortaya koydu.

Kaynak: HABER MERKEZİ