ÖZEL HABER - Ege'de bir çok sofrada kullanılan, yemeklere de ayrı bir tat veren nar ekşisi, binbir emekle sofraları süslüyor.

N A Z I L L~1-6

Nazillispor, deplasman hazırlıklarını sürdürüyor Nazillispor, deplasman hazırlıklarını sürdürüyor

Bahçeden toplanan ve mahalle aralarına getirilen narlar, geleneksel yöntemle nar ekşisine dönüştürülüyor.

Nazilli'de başlayan ekşi sezonu ile kadınlar imece usülü nar ekşilerini yapmaya başladı. Türlü hastalığa iyi gelen nar ekşisinin bahçeden sofraya kadar gelen hikayesini SES Gazetesi Muhabiri Nazlı Altınayar görüntüledi.

N A Z I L L~4-1

HER AŞAMASI AYRI EMEK

Nazillili kadınlar, Eylül ve Ekim aylarında olgunlaşan narları dalından tek tek toplayarak dilimlere ayırıyor.

Sopa ve kaşıkla narın tanelerini ayıklayan kadınlar, daha sonra çuvallara doldurdukları nar tanelerini kurnada ezerek suyunu çıkarıyor.

Çıkan nar suyu, odun ateşiyle kazanlarda saatlerce kaynatılarak nar ekşisine dönüşüyor.

Narın kabukları kurutularak yakacak olarak kullanırken, çekirdekler de kurutulup küçükbaş hayvanlara yem olarak veriliyor.

N A99 C A~1

NAZİLLİ'DE MESAİ BAŞLADI

Hisarcık Mahalle Muhtarı Ali Başoğlu, imece usulüyle yaptıkları nar ekşisi mesaisinin başladığını söyledi.

Nar ekşisi yapımının zor ve meşakkatli bir iş olduğunu belirten Başoğlu, “Çok eski zamandan bu yana yöremizde kadınlar tarafından nar ekşisi yapılır. Küçük çiftçiler ve aileler, hem kendi ihtiyaçlarını çıkarıyor hem de satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.” dedi.

N A Z I L L~3-1

Başoğlu, nar ekşisinin litresinin 350- 400 lira bandında satışa sunulduğunu söyledi.

Muhtar Başoğlu’nun eşi Melek Başoğlu ise, ablası Mükerrem Akdeniz ve eltisi Elif Gülcan Başoğlu ile birlikte üretim yaptıklarını, makineleşme olmadan, elle nar ekşisi ürettiklerini kaydetti.

N A1 A68~1

Başoğlu, kış aylarında tüketmek için hazırladıkları nar ekşilerinin yemeklerin vazgeçilmez tadı olduğunu dile getirdi.

N A7 D9 E~1

Muhabir: M. NAZLI ALTINAYAR - ÖZEL HABER