Didim Ticaret Odası öncülüğünde “Deprem” konulu konferans düzenlendi. Ticaret Odası Kültür merkezindeki konferansa konuşmacı olan Prof. Dr. Naci Görür konuşması olarak katılırken, konferansa Didim Kaymakamı Can Kazım Kuruca, Didim Garnizon Komutanı Albay Ali Saçan, Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, Didim Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş, ilçedeki odaların ve derneklerin temsilcileri, belediye meclis üyeleri, ilçede mimar ve mühendisler ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Konferansın açılış konuşmasında değerli bir insanı Didim’de ağırlamaktan mutlu olduklarını söyleyen Didim Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş: “Yüz yıllık bir cumhuriyette bir noktadan bir noktaya bir takım başarılarımız var, gelişmelerimiz var, dünya bir yönde ilerliyor, biz de ilerliyoruz ama tam manasıyla neden başaramıyoruz’un bazı hususların altını çizerek ifade etmek istiyorum. Bu coğrafyada üç yüz yıldır milli gelirimiz hesaplanabiliyor. Ve üç yüz yıldır binde yediyle binde on üç arasında bir milli gelire sahibiz. Aslında içinde bulunduğumuz durumu sanki bugünkü bir durum olduğunu belki sanıyoruz ama aslında öyle değil. Üç yüz yıldır binde yediyle binde on üç arasında bir gelire sahibiz. Hollanda, Türkiye'nin nüfusu 5'te 1'si, Yüzölçümü, Konya'nın biraz büyüğü. İhracatı bizim üç katımız. Son yirmi otuz yılda yüz milyarlarca dolar parayı inşaat sektörüne harcadık. Doğrudur, yanlıştır, tartışılır. Peki bir tane mimari eser inşa edebildik mi? E o da yok. Peki arkadaşlar biz bilim ve sanatta orta sıralardayız. Peki demokraside neredeyiz? Şeffaflıkta neredeyiz? Peki hukukun üstünlüğüne neredeyiz? Buralara baktığımız zaman tablo biraz daha kötüleşiyor. Milli gelirde neredeyiz? Peki milli gelirde orta gelirdeyiz. Ekonomistlerin deyimiyle orta gelir tuzağı dedikleri yerdeyiz. Eğitim sisteminden başlamak üzere büyük bir reform yapmaya ihtiyacımız var. Halbuki sınırları zorlayan sıra dışı insanlara ihtiyacımız var.. Beğenmediklerimize itiraz etmeliyiz, itaat etmeliyiz. Dünyanın bugün geldiği noktada dünyanın bugün geldiği noktadaki en önemli gelişmeleri itiraz edenler yaptı. Ve itaat edenler maalesef bugün dünyanın başına gelen musibetlerinde sorumlusu. İyi bir konferans olması diliyorum.” dedi.
“DİDİM'DEKİ BİRLİKTELİK MUTLU ETTİ”
Ardından slayt eşliğinde konuşan Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, ilk olarak Didim’deki konferansında hem İlçe Kaymakamı hem de Belediye Başkanının birlikte katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ilk kez bu tür bir tablo gördüğünü de ifade etti. Görür, deprem nedir ve nasıl oluşur konusunda katılımcılara bilgi vermesinin ardından Dünyadaki ve ülkemizdeki levhalar ve bunların yapıları konusunda da detaylı bilgiler sundu.
“DEPREME KARŞI HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”
Türkiye’deki Doğu Anadolu Fay hattı ile Kuzey Anadolu fay hattı arasında yer aldığını kaydeden Görür: “Deprem konusunda iki ana fay burası; Kuzey Anadolu fayı yılda 2,5 cm, Doğu Anadolu ise 1 cm yada 0,5 mm kayıyor. Yunanistan’da bunu engellediğinde Güney Ege’ye doğru kayıyor. Bu anlamda Jeoloji de 1000 yıl çok kısa süre yani saliselerle ifade edilebilir. Çünkü 13,6 milyon yıldır depremler oluyor. Anadolu hareket ettikçe levhalarda hareket ediyor. Böyle olunca fayın içindeki hatlarda kırılıyor. Bizler ise bunca zamandır ülke olarak ta depremlere karşı ne yapılması gerektiğini akıl etmemişsiz. Akıllanmadığımız sürece de ölmeye devam edeceğiz.” dedi.
“HALKIN TALEPLERİNE KARŞI KİMSE DURAMAZ”
Yaşam alanlarında depreme karşı dirençli kentler oluşturulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Görür: “Bunu yapmak hepimizin görevi; kimse bu benim sorumluluğunda değil, ben tek başımayın, yok emekliyim ben ne yapabilirim ki diye düşünürse hata yapar. Eğer bu ülkeyi yönetmeye talip olanlar, burada siyaset yapmıyorum hangi parti olursa olsun, deprem konusunda bunu siyaset üstü görmüyorsa ne yapacaksınız; dirençli kentler konusunda adım atacak olan ve bu şekilde bir kent oluşturacak olan kim varsa oyunuzu ona vereceksiniz. Vicdanınıza göre oy verin. Ülkeyi yada kenti yönetmeye talip olanlardan dirençli kentler konusunda talepte bulunun; kimse halkın taleplerine kulak tıkayamaz ve önünde duramaz.” sözleriyle öğüt verdi.
Görür, ayrıca Didim’in jeolojik yapısı ve dirençli kentler konusunda atılması gereken adımlarla ilgili de bilgiler sundu. Konferansın sonunda Görür, katılımcıların sorunlarını da yanıt verdi.