Ekosistemi Koruma ve Doğaseverler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, eserlerin bulunduğu alanların koruma altında olduğunu ancak diğer alanların maden ocaklarının tehdidi altında olduğunu belirterek, “Latmos için bütüncül bir koruma istiyoruz” dedi.

Aydın ve Muğla il sınırları içinde bulunan Latmos (Beşparmak) Dağları’yla ilgili olarak Aydın Milletvekili Ömer Özmen’in yaptığı açıklama bölgeye ilgi duyan vatandaşları ve çevrecileri heyecanlandırdı. Özmen, açıklamasında Bafa gölü ve çevresi ile Beşparmak Dağları ve çevresinde kalan Latmos Bölgesi 2863 sayılı Kanun kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığınca koruma altına alındığını, tescilli alanlarda muhtemel herhangi bir kültür varlığı tahribatı, taş ocağı çalışması ve maden sahası çalışmasının söz konusu olamayacağını belirtirken korumanın sadece eserlerin bulunduğu alanlarla sınırlı tutulduğu ortaya çıktı.

Latmos Icin Butuncul Koruma Talebi 484619 087845A6C0Fe15B1Bd499924F169503A

TAMAMEN KORUMA ALTINDA DEĞİL

Özmen’in açıklaması vatandaşlar tarafından ‘Latmos korumaya alındı’ gibi algılandığını ancak gerçeğin tam olarak böyle olmadığını dile getiren EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “2863 Sayılı Kanun kapsamında, kültür varlıklarının bulunduğu alanlar uzmanlar tarafından incelenerek, yeterli veri sağlandıktan sonra kurulda onaylanarak resmi gazete de yayınlanır. Latmos Dağları’nda da bu konuda iyi çalışan Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2011 yılından bu yana özverili bir şekilde tescil çalışmaları devam ettirilmektedir. Her ne kadar bu eserlerin bulunduğu alanlar tescil edilse de Latmos için bütüncül bir koruma değildir. Sadece eserlerin bulunduğu alanlar noktasal bazda korunmakta ve bu alanlarda maden faaliyetleri yapılmamaktadır. Fakat Latmos’un tescil edilmeyen alanları koruma altında olmadığından, maden ocakları tarafından delik deşik edilmektedir” diye konuştu.

KUFAD 'Uluslararası Festival'de Türkiye'yi temsil edecek KUFAD 'Uluslararası Festival'de Türkiye'yi temsil edecek

Latmos Icin Butuncul Koruma Talebi 484619 C22209E9A0Cfadd5Ad08A22189F39A9E

“LATMOS BEYAZ ÇÖLE DÖNÜŞÜYOR”

Latmos’un bütüncül olarak korunması gerektiğini ifade eden Sürücü, “Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun yapmış olduğu tescil çalışmaları yeterli değildir. Bütüncül koruma; Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Doğal Sit ya da Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Milli Park statüsü verilerek yapılabilir. Her ikisinde de maden faaliyetleri yapılamaz. Özellikle Latmos’un belli bir bölgesi Bafa Gölü Tabiat Parkı’yla birleştirilerek, Bafa Gölü-Beşparmak Dağları Milli Parkı çalışmaları halen devam ettirilmekte ancak bir türlü sonuçlandırılamamaktadır. Büyük bir hızla yayılış gösteren maden ocakları, ortasında ya da çevresinde noktasal olarak bulunan tescilli alanların haricindeki tüm alanları bembeyaz bir çöle dönüştürmeye devam edecektir. KVKK tescil çalışmalarını zaten sürdürmektedir. Sayın Özmen asıl Milli Parkla ilgili konu üzerine yoğunlaşıp, bu konuda katkı yapabilirse Latmos’un bütüncül bir şekilde korunmasına yardımcı olabilir. İşte o zaman Latmos korundu diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Latmos Icin Butuncul Koruma Talebi 484619 2C2Fa0Ae073517E42C4D25Eae9B3413D

Muhabir: KAZIM YÖRÜKCE