Tarımda Kadın Kooperatifi'nin organizasyonunda, Yaylaköy Zeytin Vadi'de düzenlenen festival tadındaki zeytin hasadı etkinliğine TKDK Aydın ve Muğla Koordinatörü Arzu Akar, Aydın Ticaret İl Müdürü Arif Aksu, emekli İlçe Tarım Müdürü ve Kuşadası Belediyesi meclis üyesi Hasan Göçmen, Yaylaköy Muhtarı Murat Ertan, ADÜ Aşçılık Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Gastronomi Derneği Başkanı Emrah Köksal, ADÜ öğrencileri, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi.

Kutsal Kitaplarin Olmez Agaci Zeytin Hasadi Kusadasinda Gerceklesti 516382 44A02Be80426601706Aa1Dc87A4A6Dbf

Etkinliği gerçekleştiren Tarımda Kadın Kooperatifi Başkanı Dr. Ayşe Şerifoğlu, etkinlik kapsamında yer verdiği konuşmasında, 'Bu etkinliğimizde destek veren Kaymakamlığımız, Belediyemiz, Ticaret Odamız, öğrencileri ile bizleri yalnız bırakmayan Zeytinli Tavuk Kavurma ve Zeytinyağlı Başbaşı Pilavı ile MEMECİK Zeytin ve Zeytinyağımızın tadımını yaptırarak hasadımızı lezzet şölenine dönüştüren ADÜ Aşçılık Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Gastronomi Derneği Başkanı Emrah Köksal hocamıza, her zaman kadın kooperatiflerine yanında olan TKDK Aydın ve Muğla Koordinatörümüz Arzu Akar ve Aydın Ticaret Müdürümüz Arif Aksu’ya, Meclis Üyemiz ve Emekli İlçe Tarım Müdürümüz Hasan Göçmen, Yaylaköy Muhtarımız Murat Ertan, Ekodosd Başkanımız Bahattin Sürücü, Aydın ve Kuşadası Tarım Müdürlüğümüz İle tüm katılımcı ve katkı veren dostlarımıza kooperatif ortaklarımız adına teşekkürlerimizi sunuyor, Sizleri Ölmez Ağaç zeytin dikmeye davet ediyoruz' dedi.

Kutsal Kitaplarin Olmez Agaci Zeytin Hasadi Kusadasinda Gerceklesti 516382 B6A59392934996Fd5Ed8C12277429B39

'CUMHURİYETİMİZİN 101. YAŞINDA ZEYTİN HASADIMIZI GERÇEKLEŞTRİDİK'

Yaylaköy'de, festival havasında gerçekleşen zeytin hasadı etkinliği açılışında konuşan, Tarımda Kadın Kooperatifi Başkanı Dr. Ayşe Şerifoğlu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e ait bir söz ile başladığı konuşmasında, 'Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk,1937 yılında yaptığı Meclis açılış konuşmasında, “Milli ekonominin temeli tarımdır. Bunun içindir ki tarımda kalkınmaya büyük önem vermekteyiz’’ dedi. Kuşadası Yaylaköy'de üretimi yapılan coğrafi işaretli ürünün, Kuşadası'nda tarım sektörünü desteklemek için Cumhuriyet'in 101. Yıldönümünde bir araya gelerek zeytin hasadını gerçekleştirdiklerini anlatarak sözlerine devam eden Şerifoğlu, sektörde yaptığımız girişim ile bu coğrafi işareti alan ilk ve tek kadın kooperatifi olmaktan ve Memecik Zeytinyağ’nın Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaretinin tescillenmesiyle gururumuz katlandı'dedi.

Kutsal Kitaplarin Olmez Agaci Zeytin Hasadi Kusadasinda Gerceklesti 516382 874C0459Dceaae9E0A9Ed529Cedddd83

'ZEYTİN YERLEŞİK KÜLTÜRÜN VE BEREKETİN TEMSİLCİSİ OLMUŞTUR'

'En önemli tarımsal miraslarımızdan barışın, bilgeliğin, sağlığın, güzelliğin sembolü, tarihi gelişimi içinde birçok efsaneye kaynak olan zeytin, eski uygarlıkların yazıtları ve tüm kutsal kitaplarda da yer almaktadır' diye Şerifoğlu, 'M.Ö. 6000’lerde kültür bitkisine dönüştürülen zeytinin yağının çıkarılması ve kullanımının yaygınlaşması ancak 1500-2000 yıl sonra gerçekleşmiştir. Zeytin ilk çağdan günümüze özellikle Akdeniz ve Ege insanlarının yaşamında yerleşik kültürün ve bereketin temsilcisi olmuştur. Antik çağlardaki olimpiyat oyunlarını kazananlara onur ödülü olarak başlarına zeytin yaprağından yapılmış taç takılır ve zeytinyağı dolu amphoralarla ödüllendirildikleri bilinmektedir. Tarihte bilinen ilk Zeytin kanunlarını Solon tarafından çıkarılmıştır. Solon; kanunlar sayesinde Atina’nın krizden kurtulduğunu, zeytin dikiminin ve yağ ticaretinin başladığını, her kim Zeytin ağacını keserse cezasının ölüm olacağını, Zeytin ağacının gölgesinde doğum yapmanın kutsal ve bir soyluluk simgesi olduğunu söylemiştir. Tıbbın babası olan Hipokrat’ın özellikle derslerinde “Yüzünüzü Anadolu’ya Zeytinin ülkesine dönün” dediği, beslenmede zeytinyağını asla eksik etmediğini ve faydasını her daim vurgulamıştır. İlyada’nın yazarı İzmir’li tarihçi Homeros’un “Zeytinyağı sıvı altındır.” Dediği, gladyatörlerin hekimi Bergama’lı Galen’in dövüşçüler için sirke ve zeytinyağıyla ilaç yaptığı bilinmektedir' dedi.

Kutsal Kitaplarin Olmez Agaci Zeytin Hasadi Kusadasinda Gerceklesti 516382 50713001B56F3E76A687A0Dc37415460

Kuşadalı sanatçı Venedik'i Kuşadası'na taşıdı Kuşadalı sanatçı Venedik'i Kuşadası'na taşıdı

'KUŞADASI'NDA 1756 YAŞINI BULAN ZEYTİN AĞAÇLARINA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR'

Ülkemiz doğasıyla, kültürüyle, tarihiyle, zeytinyağlı mutfağıyla, Ayvalık’tan Antakya’ya kadar inanılmaz bir potansiyele sahiptir. Aynı zamanda binlerce yıllık birçok anıt zeytin ağacına da ev sahipliği yapmakta, Milas’ta 3000, Kuşadası’nda 1756 yaşını bulan anıt ağaçlarımız bulunmaktadır. Zeytinden bilinen en erken yağ çıkarma yöntemi bugün bile bazı bölgelerde kullanılan ayak ile ezerek yağ çıkarmadır. M.Ö. 6. yüzyıla tarihlenen Zeytinyağı çıkarmada bilinen ilk atölye İzmir’in Urla ilçesindeki Klazomenai antik kentinde bulunmuştur. Bölgemizde son yıllarda Zeytin ve Zeytinyağı mirasının tanıtımında çok önemli bir yer tutan Kuşadası-Davutlar’da Avrupa’nın en büyüğü “Oleatrium Zeytin ve Zeytiyağı Tarih Müzesi', Urla’da “Köstem Zeytinyağı Müzesi'' yapılarak ziyarete açılmasına rağmen Agroekoturizm konusunda hala arzu edilen düzeye gelmiş değildir.

'AMACIMIZ AGROEKOTURİZM DESTİNASYONU YARATMAK'

'Heredot’un gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü olarak tanımladığı, antik dönemden günümüze, yirmi iki farklı medeniyetin yaşadığı, Ionia’nın merkezi olmuş bir bölgede bulunan Kuşadası, Türkiye’nin dünyaya açılan limanı konumundadır. Tatil amacıyla Kuşadası’na gelen yerli ve yabancı konuklarımıza ölümsüz memecik ağacın eşsiz meyvesinden elde edilen Avrupa Birliğinden coğrafi işaret tescile ve organik sertifikaya sahip, polifenol içeriği açısından zengin, organik olarak üretilen memecik zeytin ve zeytinyağlarımızın sağlıklı beslenme için önemini anlatmak, bu değerli ağacın meyvelerini, sağlıklı yaşam için tanıtmak ve tattırmak için yola çıktık. Amacımız barışa, bolluğa, sağlığa diyerek kültürel, gastronomik ve tarımsal değerlerine sahip çıkan bir Agroekoturizm destinasyonu yaratmak.'

'KUŞADASI BÖLGESİNİN TARIMSAL ÜRÜNLERİNİN MARKALAŞMASINI İSTİYORUZ'

'Doğal Şehirler Birliğinin lideri olan Kuşadası’nda, projelerimizle Doğa Akademisi, Tarımsal Miras Sergi Alanı, TAB Bahçesi oluşturarak, insanlık tarihinin başından itibaren gelişen ve şehirleşmenin getirdiği koşullardan dolayı topraktan ve doğadan uzak kalan çocuklarımıza, gençlerimize tanıtmak, öğretmek ve ülkemizde tarımın sürdürülebilirliğine katkı sağlamak istiyoruz. Kuşadası bölgesinin zeytinin yanı sıra Bal, Fıstık Çamı, Kiraz, Şeftali, Üzüm gibi tarımsal ürünlerinin de değerlendirilmesi, markalaşması ve bunların katma değeri yüksek ürünler haline getirilmesi gerekmektedir. Güney Ege Bölgesinde Tarihi Kuşadası Limanı çıkışlı Zeytin Rotaları oluşturarak, tarımsal ürünlerimizi kırsal alanlardaki diğer üreticilerimizle ve girişimci kadınlarımızla birlikte markalaştırmak, tarım ve doğa bilincini aşılayarak bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak da uluslararası bilinirlik yaratarak Agroeko Turizm ve Sağlık Turizmine katkı sağlamayı, sağlık turizmine de yeni bir bakış açısı getirerek, bedensel iyileşmenin doğal ve sağlıklı besinler ve şifalı bitkilerle desteklendiği, anlamlı işler ve öğretilerle de ruhsal iyileşmenin önünü açan bir oluşum olmayı amaçlıyoruz.'

Muhabir: AYLİN ESER