Kuşadası'nda, Pazar günleri otogar karşısında, ikinci el ürünler üzerine kurulan Bit pazarı adeta tarihe tanıklık ederek geçmişi günümüze taşıyor. Kurulan stantlarda sergilenen nostaljik, vintage ürünler özellikle antika severleri bit pazarına adeta davet ediyor. Antika tezgahlarda İkinci Dünya Savaşı'ndan kalan parçalar, gaz maskeleri, antika saatler, radyolar, gaz lambaları, tespihler, çantalar, fincanlar, dalış tüpleri, anahtarlar, oyuncaklar, eski yıllara ait saklama kapları, Osmanlı dönemine ait parçalar, dikiş makineleri, vazolar, biblolar, eski paralar, kitaplar, dergiler, daktilolar, fotoğraf makineleri, bakır ev eşyaları gibi geniş yelpazede ürünler sergileniyor.

'GEÇMİŞE TANIKLIK EDEN NADİR EŞYALAR DA SERGİLENİYOR'
Bit pazarında antika ürünler satarak kentte meraklılarıyla 10 yıldır buluştuğunu anlatan pazar esnafı Erol Akşahin, pazara olan ilginin son yıllarda arttığını belirterek, ''İnsanların eskiye özlemi, merakı ve ilgisi her geçen gün artıyor. Türkiye'nin farklı kentlerini gezerek parçaları buluyor ve bir araya getiriyoruz. Kolay bir iş değil çünkü özellikle nadir dediğimiz parçaları bulmak çok zor bir iş. Pazara meraklı vatandaşların yanı sıra koleksiyonerler, antikacılar ve bu işi hobi olarak yapan antika meraklıları da uğruyor. Eski paralar, Osmanlı dönemine ait parçalar, o tarihlerde evlerde kullanılan vintage olarak nitelendirilen parçalar, eski plaklar ve gramofon çeşitleri, biblolar, farklı yıllara ait tespihler, geçmiş zamanlarda çeşitli meslek gruplarının kullandığı el aletleri, eski kol saatleri, yüzükler ve askeri malzemeler oldukça dikkat çekiyor.

'AİLELER ÇOCUKLARINA TARİHİ BİT PAZARINDA ANLATIYOR'
Nostaljik ürün tezgahına 7'den 70'e her yaş grubundan vatandaşın uğradığını anlatan Akşahin, ''Pazarda çok fazla çeşit ürün var. Bizim tezgahlarımız geçmişi yansıttığı için büyük merak uyandırıyor. Özellikle aileler çocukları ile birlikte geldikleri zaman ayrıca mutlu oluyoruz çünkü çocuklar sergilenen çoğu tarihsel ürünü hayatlarında ilk defa bu tezgahta görüyor. Aileler ürünleri çocuklarına burada tanıtıyorlar ve bizlerin de yardımıyla meraklar giderilmeye çalışılıyor. Eski ütüler, daktilolar, gramofon, ve plaklar, manyetolu telefonlar çocukların çok fazla ilgisini çekiyor. Büyükler için de farklı bir deneyim noktası burası. Çoğu vatandaş tezgahta çocukken oynadıkları bir oyuncak arabayı görüp mutlu oluyor ya da yaşı ilerlemiş bir vatandaş annesinin evinde kullandığı bir bibloyu ya da mutfak aletini görünce duygulanıyor. Bir anlamda geçmişe kapı da aralıyoruz ve bu da bizleri mutlu ediyor'' dedi.