Kuşadası Belediyesi ve Kuşadası Altın Güvercin Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı (KUSAV) iş birliğiyle düzenlenen festival, Ayhan Sicimoğlu’nun katkılarıyla bu yıl üçüncü kez "Hayat Sokakta" temasını benimsedi. Salyangoz Düellosu, tarihi Kervansaray’da, Türk şef Halil İbrahim Çengel ile Fransız şef Julien Moulieres arasında gerçekleşti. Türk usulü “galyangoz”, soğan, sarımsak, biber ve domates kullanılarak zeytinyağında yahni şeklinde pişirilirken; Fransız usulü “escargot” bol sarımsak ve maydanozlu sosla tereyağında fırında pişirildi.
LEZZETLİ BİR REKABET
Katılımcılar, Türk ve Fransız şefler tarafından bizzat servis edilen salyangozların tadına bakarken, her iki yemeğin de birbirinden lezzetli olduğunu belirttiler. Sonuçta, hem Türk hem de Fransız şefi galip ilan eden katılımcılar, bu etkinlikte kazananın yalnızca dostluk ve lezzet olduğunu vurguladılar.
SALYANGOZUN BESLEYİCİ DEĞERİ
Düellonun moderatörlüğünü üstlenen Adnan Menderes Üniversitesi Kuşadası Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Emrah Sezgin Köksal, salyangozun bol protein içeren bir besin olduğunu belirterek, “Bitkilerin filiz yapraklarıyla beslenen salyangoz, Girit ve Akdeniz mutfağının sevilen bir lezzetidir. Kuşadası’nda da çok sayıda Giritli yaşadığı için salyangoz yahnisi doğal olarak kent kültürümüzün de bir parçasıdır.” dedi.