Kuşadası Hanım Camii yanında hizmet verdiği işletmesinde, kışın bozanın tadı yazın dondurmanın adı sloganı ile kentin en fazla uğranılan adresleri arasında gösterilen Mustafa Korbo, sezon boyunca sunduğu farklı lezzetlerle içleri ısıtmayı devam ediyor. Bozanın, eski zamanlarda Orta Asya ve Balkanlarda ortaya çıkan ve o zamandan günümüze kadar severek tüketilen bir yiyecek olduğunu anlatan Korbo, 'Soğuk zamanlar ile özdeşleşen boza genellikle kış mevsiminde tüketilir. Yaz sezonu boyunca dondurmanın serinliğini kent insanı ile buluştururken, kış sezonu boyunca da boza ve saleplerimizle yarattığımız farklı lezzetlerimizle kentin içini ısıtacağız' dedi.
'BOZA KIŞ AYLARININ PROTEİN VE ENERJİ DEPOSUDUR'
Geleneksel Türk içeceği denildiği zaman, kış aylarının vazgeçilmezi olarak bilinen bozanın, metabolizmayı koruyan, hastalıkları geciktiren özellikleri ile vitamin deposu özelliği taşıdığını anlatan Korbo, ‘ Direnç ve bağışıklık sistemini güçlendiren boza, özellikle pandemi döneminde sükse yaparak en yararlı içecekler listesine adını yazdırdı. Kış aylarının gelmesiyle birlikte grip, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklarda artmaya başladı. Hastalıklar karşısında dirençli olmak isteyen vatandaşlar da doğal ve geleneksel ürünlerle kış aylarında kendilerini koruma yoluna gitti. Boza, bir fermantasyon gıda ürünü olduğundan probiyotik içeriği yüksektir. Probiyotiklerin sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Sağlıklı probiyotik bakteriler, mide ve bağırsak iç zarının kalınlaşmasını sağlayarak hastalıklara karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Diğer yandan bağırsağın mikrobiyal dengesini sağlar. Bu sayede hem bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesinde hem de kalın bağırsakta vitamin üretilmesinde etkilidir'dedi. Bozanın, kış aylarında insan vücuduna şifa kaynağı olduğunun altını çizen Korbo, ayrıca, 'Bozanın, içerisinde bulunan Probiyotiklerin, kan şekerini ve kan kolesterol düzeyini dengeye getirmeye büyük faydası vardır. Laktik asit içerdiği için sindirim işlemini destekleyi bir rolü de vardır. Zengin içeriği ile bağışıklık sistemini de güçlendirir ve bağırsak florasının düzenlenmesini sağlar' dedi.
'SOĞUK HAVALARIN KALKANIDIR SALEP'
Bozanın yanı sıra işletmesinde hazırladığı sıcacık salepleri ile vatandaşların içini ısıtan Korbo, salepin de boza gibi yararlarının saymakla bitmediğini belirterek, 'Salep, orkide familyasına ait bir bitki türüdür. Kökleri toprak altında yumru şeklinde büyür ve bu yumrulardan elde edilen toz, geleneksel bir içecek yapımında kullanılır. Özellikle Türkiye, Yunanistan ve Orta Doğu ülkelerinde yetişir ve yoğun şekilde tüketilir. Kışın çay ve kahveden sonra en fazla tercih edilen salep soğuk havalara âdeta meydan okur. Vücut ısısını arttırarak soğuktan korur. Aynı zamanda sütle birleştiği için doğal protein deposudur. İçerisindeki musilaj bileşeni sayesinde bağırsak hareketleri düzenlenir.Vücudun direncini ve kuvvetini artıran etkisi vardır' dedi.