Kuşadası'nda ilginç görüntüler: Şehri istila eden domuzlarla dalga geçti Kuşadası'nda ilginç görüntüler: Şehri istila eden domuzlarla dalga geçti

Olay yerine gelen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yunusun durumu ile ilgili detaylı incelemelerde bulunduklarını belirtti. Yapılan kontrollerde, yunusun kuyruk yüzgecinin her iki tarafından kesildiği ve daha çabuk batmasının sağlanması amacıyla karın bölgesinin kesici bir aletle iç organları da kapsayacak şekilde açıldığını tespit ettiklerini ifade etti. Sürücü, denizlerdeki bu hassas canlıların genellikle deniz kirliliği, plastik atıklar ve trol ağlarına takılma gibi nedenlerle kaybedildiğini, ancak bu olayda yunusun bilinçli olarak öldürüldüğünü düşündüklerini belirtti. Yunusun dalgalarla Kuşadası sahiline geldiğini ancak nerede ve kimler tarafından öldürüldüğünün bilinmediğini ekledi.

Ekodosd Cizgili Yunusun Olum Nedeni Arastiriyor 484545 D3Ba55B02A1D78E26C25643167983Cbc

BİLİNÇSİZ AVLANMA DENİZ CANLILARI İÇİN BÜYÜK TEHDİT

Küresel ölçekte tehlike altında olan yunuslar, halk arasında balık olarak bilinmesine rağmen aslında deniz memelileridir. Aşırı ve bilinçsiz avlanma nedeniyle denizlerimizde azalan balık popülasyonu, yunusların da besin bulamamasına neden olmaktadır. Balık bulamayan yunuslar, ihtiyaçlarını kendi yağ dokularından karşılamak zorunda kalmaktadır.

Ekodosd Cizgili Yunusun Olum Nedeni Arastiriyor 484545 97446E06E8B616870093Fe7Aa4959A31

YUNUSLARIN AVLANMASI KESİNLİKLE YASAKTIR

Diğer deniz memelileri olan Akdeniz foku ve balinalar gibi, yunusların avlanması da yasaklanmıştır. 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu ve Türkiye'nin taraf olduğu Barcelona, Bern, CITES gibi uluslararası sözleşmeler ile yunuslar koruma altındadır. Deniz ekosisteminde besin zincirinin üst halkalarından biri olan yunusların varlığı, denizlerimizin biyolojik çeşitliliğinin ne kadar zengin olduğunu ve deniz ekosisteminin sağlıklı olduğunu gösterir. Yunusların insan kaynaklı sorunlar ve bilinçsiz faaliyetler sonucu ölmemesi için özen gösterilmeli, kasti olarak yunusları öldürenler tespit edildiğinde en ağır cezai yaptırımlar uygulanmalıdır.

EKODOSD ve çevreci vatandaşlar, bu tür üzücü olayların bir daha yaşanmaması için yetkililerden gerekli önlemlerin alınmasını talep ediyor.

Muhabir: AYLİN ESER