Kuşadası Kent Konseyi Kültür ve Sanat Meclisi, Güvercin Sanat Platformu ve Kuşadası F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi'nin (KUAKMER) işbirligi içerisinde düzenlenen etkinliğe katılım yoğun oldu.

Kusadasi Ikioklu Mahalle Senlikleri Belgesel Tadinda Sanatseverlerle Bulustu 512626 C02C7E8856Cf90Fb077A8865E5F9B4Cc

Kuşadası'nda, mahalle kültürünü yaşatmak ve kentin bu anlamda öne çıkan değerlerini tek çatı altında toplamak amacı ile düzenlenen, 'İkioklu Hatırlayan Mahalle Şenlikleri', uzun soluklu hazırlanan belgesel yapımı ile Kuşadası İbramaki Sanat Galerisin'nde sanatseverlerle beğenisine sunuldu. Kuşadalıların yoğun katılım gösterdiği etkinliğe özellikle İkioklu Mahalle sakinleri büyük ilgi gösterdi. Geçmişin tozlu raflarının aralanarak, özlemi duyulanların hatırlandığı belgesel gösterimi davetliler tarafından büyük takdir topladı. Hazırlanan belgesel, Kuşadası'nın en eski mahallelerinden biri olan İkioklu'nun eskimeyen dar sokaklarını, sabahın erken saatlerinde çıkan sıcacık ekmek kokusunu, özlemi duyulan bayram sabahlarını, komşulukları, bugüne meydan okuyan yapılarını ve kentin hiç büyümeyen çocuklarını bir kez daha Kuşadası'na hatırlattı.

Kusadasi Ikioklu Mahalle Senlikleri Belgesel Tadinda Sanatseverlerle Bulustu 512626 E09C97044F5F81763Ae9640Fa229Af09

BELGESEL, YÖNETMEN HABİP YANÇ İMZASIYLA GÖSTERİME SUNULDU

Gerek belgesel yapımları ve gerekse fotoğraf çalışmalarıyla adından sıkça söz ettiren Belgesel Yönetmeni Habip Yanç'ın hazırlayıp sunduğu, 'İkioklu Hatırlayan Mahalle Şenlikleri' belgeseli, geçmişin tozlu raflarını kaldırarak, mahalle kültürünü bir kez daha gözler önüne serdi. İkioklu Mahalle sakinleri tarafından büyük bir heyecan içerisinde izlenen gösterim zaman zaman duygusal anların yaşanmasına da neden oldu. Belgesel gösterim kapsamında bir konuşma gerçekleştiren Yönetmen Habip Yanç, etkinliğin geçmişten bugüne mahalle olgusunu konu ettiğini belirterek, 'Belgesel fotoğraf sanatçısı, yazar ve KUAKMER sanat danışmanı Özcan Yurdalan’ın mahalle şenliği fikriyle ortaya çıktı. KUAKMER başta olmak üzere 40 kişinin özverili çabalarıyla organize edilen Hatırlayan Mahalle Şenliği'ni (Mekanlar, Meydanlar, Çeşmeler, Anılar ve Yüzler) belgesel olarak bir araya toplamak ve geçmişe bu bağlamda bir arşiv bırakmak istedik.

Kusadasi Ikioklu Mahalle Senlikleri Belgesel Tadinda Sanatseverlerle Bulustu 512626 4F3B507Aa176C0A1E6F9Dbbd7315C387

İKİOKLU MAHALLESİ'Nİ YANSITAN İZLER TAŞIYOR

Belgeselin, Kuşadası F. Özel Arabul kültür Merkezi ve Kent Müzesi'nin (KUAKMER)2022-2023 yıllarını kapsayan, 'Hatırlayan Mahalle Şenlikleri' çalışmalarından oluştuğunu anlatan Yanç, 'Kuşadası’nın Camiatik Mahallesi İkioklu bölgesinin muhtarı, esnafı, kahvecisi, bakkalı, berberi, fırıncısı, terzisi, kasabı, çocukları, kadınları ve erkekleriyle birlikte, geleneksel yaşamlarını bozmadan sürdüren insanların hikayelerinin olduğu, kaybolmaya yüz tutan mahalle kültürünün yaşatılmaya çalışıldığı ve komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik konuları yansıtan bir belgesel çalışması oldu. Projenin başından sonuna kadar destek olan tüm arkadaşlarımız başta olmak üzere belgeseli izlemeye gelen davetlilere ve özellikle de mahalle sakinlerimize teşekkür ederim'dedi.

Kusadasi Ikioklu Mahalle Senlikleri Belgesel Tadinda Sanatseverlerle Bulustu 512626 4C76F517D4Cfc535C328Ee4C2Bc53F1B

Kuyucak'ta festivale saatler kaldı Kuyucak'ta festivale saatler kaldı

'KOMŞULUK İLİŞKİLERİ CAMİATİK MAHALLESİ'NDE HİÇ ESKİMEDİ'

Belgesel gösterimi çerçevesinde konuşan KUAKMER VE KEGEV gönüllüsü, 'Hatırlayan Mahalle' kitap serisinin yazarı Melek Sözer ise, şenliklerin komşuluk teması ışığı altında şekillendiğinden bahsederek,'Komşuluk bugünlerde çoğunlukla unutulan olgulardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Festivalimize konu olan ve Kuşadası'nın en eski mahallelerinden biri olan Camiatik'te komşuluk ilişkileri halen devam ediyor. Mahalleye çıktığınız zaman bir çok evin yıkılmış olduğunu ve insanların artık oraları terketmiş olduğunu göreceksiniz ancak bugün kentin farklı mahallelerine yerleşen o insanların Camiatik mahallesine döndükleri zaman komşuluk ilişkilerinin devam ettiğini de göreceksiniz. Mahallemizde o sıcasık ve içten ilişkiler hiç bozulmadan devam ediyor. Bizler de bu ilişkileri yaşamak, yaşatmak ve bizden sonra gelecek kuşaklara aktarmak adına şenliklerimizi düzenledik ve akabinde de Habip Yanç'ın özverili çalışmaları ile bu şenliklerimizi daha da ölümsüz kılmak istedik. Emek veren ve katılım gösteren herkese teşekkür ederim'dedi.

Muhabir: AYLİN ESER