Bu değişiklikle birlikte saatler bir saat geri alınacak ve insanlar bir saat fazladan uyuyabilecek. Ancak yaz-kış saati uygulaması Avrupa'da hâlâ tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Saat Değişikliği Kararı Neden Uygulanmıyor?

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 2018’de yaptığı bir anketin ardından saat değişikliğini kaldırmayı önerdi. Anket sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 84’ü, saatlerin ileri-geri alınmasının sona erdirilmesini destekledi. Bu veriler doğrultusunda AB Komisyonu aynı yıl saat değişikliğinin kaldırılmasına dair yasa tasarısını sundu ve Avrupa Parlamentosu (AP) bu öneriyi kabul etti. Ancak, Yunanistan ve Kıbrıs’ın bu değişikliğe itiraz etmesi ve üye ülkelerin yaz saati mi yoksa kış saati mi uygulanacağına karar verememesi nedeniyle ilerleme sağlanamadı. 2023’te ise Ukrayna, Avrupa'dan farklı olarak kalıcı kış saatine geçiş yaptı.

Kuşadası’nda 2 deniz kaplumbağası kıyaya vurdu Kuşadası’nda 2 deniz kaplumbağası kıyaya vurdu

Kis Saati Uygulamasi Bu Gece Bas

Yaz-Kış Saati İnsan Sağlığını Olumsuz Etkiliyor

Saat değişikliklerinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri de sıkça gündeme geliyor. Almanya merkezli sağlık sigortası şirketi DAK tarafından yapılan araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 25’i saat değişiminden sonra fiziksel veya psikolojik sorunlar yaşadığını belirtiyor. Bu kişilerin yüzde 85’i kendilerini yorgun hissederken, yüzde 63’ü uyku sorunları yaşıyor ve yüzde 16’sı depresif bir ruh haline büründüğünü ifade ediyor. Uzmanlara göre saat değişiklikleri, insan biyoritmini bozarak genel sağlık durumunu olumsuz etkiliyor.

Saatler Geri Alinacak Mi Turkiye

Enerji Tasarrufu Sağlıyor mu?

Saat değişikliği, geçmişte gün ışığından daha fazla faydalanmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla uygulanıyordu. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar, yaz saati uygulamasının enerji tasarrufunda belirgin bir fayda sağlamadığını ortaya koydu. Bu durum, uygulamanın kaldırılması yönündeki çağrıları güçlendirdi.

Türkiye ile Saat Farkı Artacak

Avrupa'nın kış saatine geçişiyle birlikte, Türkiye ile Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İtalya, İsveç, İsviçre ve Danimarka arasındaki saat farkı 1 saatten 2 saate, İngiltere ile ise 3 saate çıkacak. Türkiye’de kalıcı yaz saati uygulaması sürdüğünden, Avrupa ile saat farkı bu değişiklikle yeniden gündeme gelecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ