Bakanlık, sigara üzerindeki vergileri nispi vergi ve maktu vergi olarak iki ayrı kalemde değerlendiriyor. Yapılan yeni düzenlemeye göre, sigara şirketlerinin fiyat artışlarını kontrol altına almak için nispi vergi oranı %57’den %53,5’e indirildi. Aynı zamanda, maktu vergi ise 5,7 TL’den 7,8 TL’ye çıkarıldı. Bu stratejiyle, sigara zammının enflasyon üzerindeki baskısı azaltılmaya çalışılıyor.

Sigaraya Zam 4 Tl Birden Geldi B

Mali Çarpan Nedir?

Sigarada uygulanan yeni vergi düzenlemesiyle birlikte mali çarpan da güncellendi. Daha önce sigara şirketleri, 1 liralık maliyet farkını fiyatlara 5,2 lira zam yaparak yansıtmak zorundayken, yeni düzenlemeyle bu rakam 4,4 liraya düşürüldü. Böylece maliyet artışları daha düşük zamlarla fiyatlara yansıyacak.

Sigara Fzr0 Cover-1

Zamlar Daha Az Yansıyacak

Temmuz ayından bu yana sigara fiyatlarına yaklaşık 10,5 lira zam yapılmıştı. Yeni düzenlemeyle birlikte, aynı maliyet artışlarında yapılacak zamlar artık 8,5 lira olacak. Bu durum, sigara fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisinin azaltılmasına katkı sağlayacak.

Didim’in yeni dönem zeytini pazarda yerini aldı Didim’in yeni dönem zeytini pazarda yerini aldı

Bir Sigara Grubuna Daha Zam Geld

2024 Yılında Tütün Ürünlerinden Alınan ÖTV Artışı

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, 2024 yılının ilk 7 ayında tütün ürünlerinden alınan ÖTV tahsilatı, bir önceki yıla göre %87 oranında arttı. Bu düzenlemenin devam eden süreçte sigara fiyatlarındaki perakende fiyat artışlarını da sınırlayarak, enflasyonist baskıyı azaltması bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ