Zamlar nedeniyle bandrollü alkollü içecek alamayacak vaziyete gelen vatandaşların bir bölümünün yine alkol tüketmekten vazgeçmediğini belirten Kemerci, vatandaşların kendi alkolünü üreterek, adeta ‘kimyager’ olduğunu dile getirdi.

Aydın’ın Efeler ilçesinde faaliyet gösteren 5arlo Bistro Cafe&Bar’ın ortağı ve aynı zamanda Aydın Ticaret Odası 17. Meslek Komitesi Üyesi olan Altan Kemerci, alkollü içeceklere, sürekli yüksek oranda zam yapılmasına tepki gösterdi. İl genelinde alkollü mekanlar ve paydaşlarında, yaklaşık 250 bin kişinin çalıştığını dile getiren Kemerci, “Alkole yapılan zam, sektörde alım gücünü düşürüyor. Normalde haftanın iki günü alkollü mekana giden vatandaş, zamların ardından 15 günde veya ayda bir dışarıya çıkmaya başlıyor. Bandrollü alkollü içecek alım gücü düşen vatandaş, bu sefer marketlerden aldığı çeşitli malzemelerle alkolünü kendisi evde yapmaya çalışıyor. Bir nevi kimyagerliğe soyunuyor. Bu da ölümle de sonuçlanabilen çeşitli sağlık sorunlarına neden oluyor. Müşterisi azalınca iş yapamayan mekanlar ise küçülmeye, işçi çıkarmaya ve hatta kepenk kapatmaya kadar gidiyor” dedi.

KUFAD 'Uluslararası Festival'de Türkiye'yi temsil edecek KUFAD 'Uluslararası Festival'de Türkiye'yi temsil edecek

Alkol Zamlari Vatandasi Kimyager Yapti 484026 9Fd990122B1B687Aea405Ab2B8E74124

Mekanların alkole gelen zammı, ayakta kalmak için fiyatlarına yansıtmak zorunda kaldığını dile getiren Kemerci, “Zammı, fiyatlara yansıtmazsan zarar ediyorsun, zammı yansıtırsan da müşteri kaybına uğruyorsun. Yılda defalarca gelen zamlardan dolayı mekanlar, fiyat listelerini değiştirmekten artık bıktı” diye konuştu.

“Alkole yapılan zammın gördüğümüz kadarıyla hiçbir gerekçesi olmuyor” diyen Kemerci, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sanki ülke ekonomisi, sadece alkol sektörüne yapılan zamla düzelecekmiş gibi davranılıyor. Alkol, sanki toplumun tamamen karşı çıktığı bir şeymiş gibi ‘içmeyi versinler’ algısı oluşturulmaya çalışılıyor. ‘Alkole yapılan zamdan bize ne?’ diyenler de var ama unutulmamalı ki bu sektörden evine ekmek götüren binlerce kişi var.”
Alkolün toplumun bir gerçeği olduğunun altını çizen Kemerci, “Vatandaş, alkolü tüketip tüketmemeye hür iradesi ile karar verebilir. Ancak sırf alkol içiyor diye vatandaşları, vergi yükü ile cezalandırmak ne kadar mantıklı” diyerek konuşmasını noktaladı.
 

Muhabir: EMRAH DİNÇER