Aydın’ın Söke ilçesinde faaliyette bulunan kağıt fabrikasında 12 Temmuz’da yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın, günler sonra güçlükle kontrol altına alındı. Aydın Tabip Odası, söz konusu yangının oluşturduğu zararları anlattı. Konuyla ilgili Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “12 Temmuz saat 17.00 de Söke Organize Sanayide başlayan yangın 5 gün aktif daha sonra da soğutma çalışmaları ile hala sürmektedir. Kâğıt fabrikasının depolama alanında bilinmeyen bir nedenle başlayan yangın yayılarak tüm depo alanını kaplamış ve 140 bin ton kağıt yanmıştır. 23 il ve ilçeden gelen yangın söndürme ve yardım ekipleri hava şartlarını olumsuzluğuna rağmen söndürme çalışmalarını sürdürmüşlerdir. Açık sahada hava koşullarına maruz kalacak şekilde istiflenen kağıt balyalarının güneş ışınları altında hem yüzey sıcaklığının hem balya içi sıcaklığının yüksek kalması yangın için beklenen sonuç olmuştur. Atık Kağıt balyaları yüzde 22'den fazla neme sahip olduğunda depolama yapılırsa mukavemet karakterini kaybeder, kendiliğinden yanma riski atar. Yüksek nemli atık kağıt balyaları ısı üreten kimyasal reaksiyonlara sebep olabilir. Nemli kağıt istifi içindeki biyolojik aktivite bir reaksiyonuna sebep olurken bu istif içinde bulaşmış solvent ve boya atıklarının buharı da başka bir yangın sebebi olabilir. Bu ve buna benzer sebeplerden dolayı kağıt atık balyaları tehlikeli yük kendiliğinden yanan “olarak tanımlanmıştır.”

Screenshot 4-7

“YÜZDE 18-22 NEMDEN FAZLA OLMAMALI”

Açıklama şu şekilde devam etti: “Preslenmiş kağıt malzeme ıslaksa veya sonradan ıslanmışsa kağıt lifi arasındaki gözenekler suyla dolar. Kağıt kuru olsa bile ham maddesi olan selüloz lifinin hidroskopik özellikte olması ve ortam havasındaki nemi bünyesine çekmesiyle de kağıt deliği arasındaki gözenekler suyla dolar. Balya için de gerçekleşen oksidasyon ile ortaya çıkan ısı gözeneklerinin suyla dolu olmasından dolayı ortamdan uzaklaşamaz. Zaman geçtikçe balya içindeki ısı kağıdı tutuşturacak mertebeye gelir ve kızışma denilen kendiliğinden yanma gerçekleşir. Atık kağıt balya yangınlarını önlemek için küçük, dikdörtgen balyalar yüzde 18-22 nemden fazla olmamalıdır. Balyaların iç sıcaklığı 55 dereceye ulaşırsa kimyasal reaksiyon ve tutuşabilen yanıcı gaz üretmeye başlar. 70 dereceye ulaştığında da yangının başlaması beklenmelidir.”

Kagit Fabrikasindaki Yanginin Zararlarina Dikkat Cektiler Sanayi Kuruluslari Yerlesim Yerlerinden Uzak Kurulmali 488120 Ce02F4Fe3Ee90183B69B2F690Cd12152

“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Açıklama şu şekilde tamamlandı: “Yangınlar sonrasında ise toprağa, havaya ve suya karışan zararlı atıklar gelecekte çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyecektir. Hava sıcaklığının 30-35 derece üzerinde seyrettiği bu günlerde hava daha da ısınmış, duman nedeniyle solunum güçlüğü oluşmuş, görüş alanı bozulmuş, bölgedeki hayvanlar ve bitkiler zarar görmüştür. Sanayileşmeye karşı değiliz ancak sanayi kuruluşları yerleşim yerlerinden uzak ve verimli tarım arazileri dışında kurulmalıdır. İnsan sağlığına zararlı atıkların en son teknolojiler ile zararsız bir şekilde drenaj edilmesi sağlanmalıdır. Muhtemel zararı azaltmak için istifi seyreltmek başta olmak üzere tedbirler acilen yürürlüğe konmalıdır.

Başkan Arıkan, muhtarları ağırladı Başkan Arıkan, muhtarları ağırladı

Aydın Tabip Odası Çevre Komisyonu olarak da halkımızın geleceğinden ve sağlığını etkileyen bu ve buna benzer çevre ile ilgili konuların takipçisi olacağımızı, bu tür fabrikaların kuruluş aşamasında uzman kurumlara ve tabip odalarına danışılması gerektiğini vurgulayarak ilimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”


 

Kaynak: HABER MERKEZİ