Aydın mutfağı, birbirinden lezzetli yemekleri içinde barındırıyor. Yöresel yemekleriyle hafızalarda yer edinen Aydın, yöresel çorbalarıyla da dikkat çekiyor. Aydın’ın yöresel çorbaları olan ev yapımı tarhana çorbası, kuru börülce çorbası, kulak çorbası, arpacık çorbası ve hamur çorbası, lezzetleriyle adeta damak çatlatıyor. Her yaştan vatandaşın büyük bir keyifle tükettiği çorbalar, Türk mutfağı için de önemli lezzetler arasında yer alıyor.
FARKLI LEZZETLER BIRAKIYOR
Ev yapımı toz tarhana domates, nane, maydanoz, kuru soğan, sarımsak, kırmızı biber, yeşil biber, tarhana otu, un ve tuz kullanılarak hazırlanır. Tarhana otu, Aydın’da çörtük, çaşır, Çarşamba otu olarak da bilinir. Tarhana otunun çiçekleri kurutularak kullanılıyor. Tarhan çorbası ise tarhana, domates salçası, tereyağ, et suyu, tuz ve sarımsak kullanılarak pişirilir. Kuru börülce çorbası da zeytinyağı, yarılmış ya da dövülmüş kuru börülce, un, domates salçası, tatlı kırmızı toz biber ve su konularak hazırlanır. Dövülmüş kuru börülcelerin verdiği aromayı yakalayacağınız bu çorba, damakta farklı lezzette tatlar bırakır. Kulak çorbası ise un, yumurta, tuz, dana kıyma, soğan, karabiber, haşlanmış nohut, tereyağı, domates salçası, et suyu, su ve nane konularak pişirilir. Aydın yöresine ait olan bu çorba, ev yapımı makarnası sırasında her evde yapılabilen bir çorba türü olarak dikkat çeker. Makarna hamurunun kıyısından, köşesinden artan kulaklardan dolayı kulak çorbası adını aldı.
GENELLİKLE KAHVALTIDA TÜKETİLİYOR
Arpacık çorbası da şehriye, domates salçası, domates, zeytinyağı, su ve naneden hazırlanır. Kısa zamanda az malzeme ile yapılan, pratik, lezzetli ve doyurucu çorba olan arpacık çorbası, genellikle kahvaltılarda tüketilir. Hamur çorbası ise un, yumurta, et suyu, toz biber, karabiber, tuz, maydanoz ve tereyağından hazırlanır.
Kuru börülce çorbası
Tarhana
Arpacık çorbası
Hamur çorbası
Kulak çorbası