Didim Belediyesine ait Didim Balıkçısında kahvaltılı toplantıya İlçe Kaymakamı Can Kazım Kuruca, Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, Didim Ziraat Odası Başkanı Dr. Hilmi Yıldırım, ADÜ Didim MYO Müdürü Dr. Nimet Çavuş, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Alamettin Hatipoğlu, Oda ve sivil toplum kuruluş temsilcileri, mahalle muhtarları ile basın mensupları katıldı.

“BİRİKİMLERİMİZİ FESTİVALE TAŞIMAK İSTİYORUZ”

Kahvaltının ardından konuşan Didim Ziraat Odası Başkanı Hilmi Yıldırım 6. Düzenlenecek olan Zeytin festivalinin 11-12 ve 13 Ekim tarihlerinde gerçekleştirileceğini ifade ederek “Bu yıl yapacağımız festivali geçmişteki birikimlerimizi de içine katarak daha iyi bir noktaya taşımak gayesiyle başladık. Şu anda programımız netleşti. Zeytin Festivali olayı 2011 yılında İtalya'da recomend (Akdeniz zeytin şehirleri Birliği) denilen bir oluşuma üye olmamızla, bunların kurucusu olmamızla başladı. Bir sonraki yıl, 2012 yılında ilk Zeytin Festivalimizi gerçekleştirdik. Aslına bakarsanız bu festival Türkiye'de o tarihteki sayılı Zeytin Festivallerinden benziyor. Zeytin festivallerinin de öncüsü konumundaydı. Ara ara akamete uğradı. Daha sonrasında gerek pandemi, gerek deprem gibi birçok kötü olayı hem dünya hem ülkemiz yaşadı. Ve bu sebeplerle de ara ara yine ara verdik. 2022 yılında büyük bir hasat etkinliği gerçekleştirdik. Festival olayı yapmadık, onu hasat olarak yaptık. 11, 12, 13 Ekim yani cuma günü itibaren gerçekleştireceğiz. Gelecek yılın festivali bu festivalin başarısına bağlı ve bundan sonraki yıllara. O bakımdan bu festival bugüne kadarki festivallerden çok çok daha bizim için önem artırıyor.” dedi.

Didim’de konuşulan düğün; Ergin, Büşra’sına kavuştu Didim’de konuşulan düğün; Ergin, Büşra’sına kavuştu

Didim 6 Zeytin Festivalinin Icerigi Basina Tanitildi 509823 Af6A3Dfdbdf78D00C21359C6A3F24396

“TADIM REKORU İÇİN ADIM ATILACAK”

Yıldırım festivalin içeriğinden de bahsederek “Festival içindeki bizim için önemli bir hem reklam unsuru hem de ilk defa bir şeyi gerçekleştirmek anlamında bir tadım etkinliğimiz olacak. Bu tadım etkinliği Apollon Tapınağı'nın içinde ve etrafında şeklinde planlıyoruz. Tam olarak gerekli izinler alındıktan sonra hem içinde hem de etrafında yaklaşık 3 bin kişiyle tadım yapacağız. Biz geçen hafta Apollon Tapınağı içindeki zeytin ağaçları ve Thales döneminden kadar 2500 yıllık anıt ağaçlarımızdan, ki 3 tane anıt ağacımız var tescilli, bu anıt ağaçlarımızdan bir hasat yaptık. Yaptığımız hasattan erdiğimiz yağız, Küçük 10 sislik şişelere doldurduk. Üzerlerine etiketleri de yapıştırılıyor şu anda. 3 bin şişe şu anda mevcut, hazır. 3 bin kişiye aynı anda tadımı gerçekleştireceğiz. Bu Türkiye'de ilk kez yapılan bir şey olacak.” dedi.

Didim 6 Zeytin Festivalinin Icerigi Basina Tanitildi 509823 8Da2548Badcb094A029989D47199D593

“DESTEĞİMİZ SÜRECEK”

Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay ise Zeytin Festivalinin bu yıldan itibaren devamlı yapılacağını ifade ederek “Festival aralıksız devam edecek. Hepimizin katkılarıyla Zeytin tadım merkezinin de dibimizde olması ayrıcalık katacak. Marka değerimize oluştururken bunlar çok kıymetli; Bu konuda da gerekli hassasiyeti göstereceğimize inanıyorum.” dedi.

“DİDİM’DE KURUMLAR ARASI ORTAK ADIM MESAJI”

Didim Kaymakamı Can Kazım Kuruca Festivalin içeriğinin anlatıldığını anımsatarak “Ziraat Odası Başkanımız detayları verdi ama ben şunun altını çizmek istiyorum özellikle. Bundan sonraki süreçte, Didimde, el birliğiyle, sivil toplum örgütleriyle, kamu kurumlarıyla, basınıyla, bütün didim halkıyla birlikte gelecekte yapacağımız faaliyetleri hep beraber belirteceğiz ve bu faaliyetleri sürdürülebilir kılmaya başlayacağız. Biraz önce Zeytin Festivaliyle ilgili Oda Başkanımız bahsetti. Zaman zaman çeşitli sebeplerden, akamete uğradığı dönemler olmuş. Belki şu anda onun yüzünün on birincisini düzenleyeceğimiz festivalin altıncısını yapıyoruz. Bundan sonraki süreçte bizler dilim olarak el birliğiyle belirlediğimiz festivallerimizin sürekliliğini sağlayacağız. Zeytin Festivali özelliğine geldiğimiz zaman iki ayrı hediyemiz var Zeytin Festivali'yle ilgili olarak. Zeytin'in bir kültürü olarak didimde binlerce yıllık geçmişine göre geçmişimizle geleceğimiz arasında bu bağın, bu devamlılığı sağlanmasını hedefliyoruz. Bunu yaparken de içinde hem tanım olacak, hem eğitimler, seminerler söz konusu olacak. Biz yaptığımız her işi, Büyük Öğretmenimizin söylediği gibi ilimin fen’in ışığında yapmak istiyoruz. İşin bir diğer boyutu da bizler önümüzdeki seneden itibaren gidip de gelen her misafirin gidip de olduğu süre içerisinde bir festivalde dışarıda otellerin dışında buluşabileceği bir etkinlikle buluşmasını ve o etkinliğin o kişinin hafızasına kazınmasını istiyoruz. Uluslararası 6. Zeytin Festivalimiz bunun bir parçası olacak. Temel hedeflerimizden biri de bu. Ben şimdiden bu festivalin hayırlara vesile olmasını temel ediyorum.” dedi.

Didim 6 Zeytin Festivalinin Icerigi Basina Tanitildi 509823 Bce297Aa761F198706368086D240Ff35

6. ULUSLARARASI DİDİM ZEYTİN FESTİVALİ PROGRAMI

11 EKİM CUMA; 17.00 Kortej Yürüyüşü (Eski Adliye Önü) 18.00 Açılış Konuşmaları 18.30 Zeytinin Yolculuğu Gösterisi (Seçil Tireli) 19.00 Halk oyunları Gösterileri (DAHOT)
12 EKİM CUMARTESİ; 14.00 Zeytinyağı Tadımı Hakan Gökalp-Seçil Tireli Atilla Totoş-Anita Zachou-Sebahat Totoş Bilge Keykubat Ferudun Kaykı-Nurdin Kaykı- 14.00 Yemek Yarışması Prof.Dr. Fügen Durlu Özkaya Şef. Serap Tuna Aktan Sabriye Kocabalkan 15.00-17.00 SIRLARIYLA ZEYTİNYAĞI Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya Prof. Dr. Fugen Duriu Özkaya Ecz. Attilla Totoş 17.30 Zeybek Gösterisi (Sinan Çetin) Didim Belediyesi; 18.30 Toplu Tadım (Tüm Katılımcılar- Rekor denemesi)
13 EKİM PAZAR; 14.00 Zeytiyağı Tadım Panel Atilla Totoş-Anita Zachou-Sebahat Totoş- Bilge Keykuba… TADIM PANELİSTLER ; Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya Prof. Dr. Figen Duru Özkaya Prof. Dr. Renan Tunalıoğlu, Prof. Dr. Hüseyin Üreten, Anita Zachou, Seçil Tireli, Atilla Totoş, Sebahat Totoş Sabriye Kocabalkan, Bilge Keykubat, Ferudun Kaykı, Nurdan Kaykı, Hakan Gökalp, Rana Koç,Öykü Cen

Muhabir: HÜSEYİN ÇALIŞKAN