Aydın’da Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, gündeme dair basın açıklaması düzenledi. Efeler Belediye hizmet binasında gerçekleşen basın açıklamasına CHP’li meclis üyeleri, belediye başkan yardımcıları ve müdürler katıldı. Toplantıda Başkan Yetişkin, müteahhitlerin belediye gelmeleriyle ilgili yaşanan süreci ve 1 Eylül’de yürürlüğe giren Aydın İmar Yönetmeliği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

FİRMA, ÖZÜR DİLEMİŞ

Belediye ilk gelen firmanın temsilcileriyle iletişim problemi yaşandığını belirten Başkan Yetişkin, durumu kendilerine anlattıklarını, bunun sonucunda da firma yetkililerinin kendilerinden özür dilediğini söyledi. İkinci gelen firma temsilcilerinin ise ruhsat ya da başka durumla ilgili bir problemin olmadığını kaydeden Yetişkin, firma sadece yaptığı projenin imara açık yolunun yapılmasını istediği yönünde talebi bize iletti. Başkan Yetişkin, sadece bir kişinin değil Efeler halkının böyle taleplerinin değerlendirileceğini, belli bir program dahilinde yapılacağını firma yetkilisine anlattıklarını söyledi.

Söke’de Gaziler Günü’nde pilav hayrı Söke’de Gaziler Günü’nde pilav hayrı

Insaat Ruhsatlari Imzalanacak Mi Baskan Yetiskin Acikladi 504500 C258832De0F25C735Bba284B99F305Ab

“TEK AMACIMIZ EFELER’E HİZMET ETMEK”

Efeler Belediyesi olarak kurumsal kimlik oluşturmak istediklerini kaydeden Başkan Yetişkin, “Hizmetin hemşerilerimize yapılmak olmasını göstermek istiyoruz. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu ile uyum içerisinde saygı, sevgi çerçevesinde yeni projelere doğru birlikte hareket etme gayretini gösterdiğimizden dolayı sanırım bu da bazılarının rahatsızlığını ortaya koyuyor. Hiç kimse belediyemize, meclis üyelerimize, mesai arkadaşlarıma hiçbir laf söyleyemezler. Varsa elinizde bir bilgi, belge gelin paylaşın, hukuken gereğini yapmaya şu dakikada hazırım. Ama bireysel taleplerinizi yerine getirmedik ya da şahsi olarak isteklerini yerine getirmiyoruz. Genel olarak tüm hemşerilerimizin hizmetindeyiz dediğimizde neden bu şekilde sistematik saldırıya uğradığımızı da anlamış değiliz. Biz alkışlanmaktan ziyade hemşerilerimize daha iyi hizmeti nasıl verebilirizin derdindeyiz. Tek amacımız hemşerilerimize hizmet etmektir. Başka hiçbir amacımız yoktur. Hukuka, ahlaka ve yasalara uygun her talep tüm hemşerilerimizin eşit ve adil şekilde faydasına sunulacaktır. İşimiz, gücümüz Efeler. Bırakın dedikoduyu. Dedikodu zamanı geçti.” diye konuştu.

“229 TANE RUHSAT VERDİK”

Altı aylık süreçte 450 adet proje dosyası incelediklerini ifade eden Yetişkin, “Bunların 229 tanesini sonuçlandırdık ve ruhsatlarını teslim ettik. Göreve başladığımızda da 274 tane ruhsat vardı, bunları da inceledik. 52 adet iskan verildi, 14 tanesi şu dakikada inceleme aşamasında. Ruhsat bekleyen şu anda 162 dosyamız var. Bunlardan 93 tanesi geçmiş dönemden kalma, 69 tanesi ise bu dönemdir. 1 Eylül tarihi itibariyle bir yönetmelik bakanlık tarafından Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin İmar Yönetmeliği olarak yayınlandı. Geçmiş dönemlerden kalanlar da dahil olmak üzere bizim de incelemeye aldığımız dosyalar dahil olmak üzere ilgili müdürlüklerimizle, ilgili başkan yardımcılarımızla bunların tamamını konuşuyorduk. Burada ciddi bir mağduriyet oluşacağının farkındayız. Zira tüm işlemler yeni yönetmelik kapsamında yeniden projelendirilip yeniden yönetmeliğe uygun hale getirilmek zorunda kalacaktı. Biz en son aşamaya gelmiş ruhsatların tamamını geçen haftalarda zaten verdik. İncelemelerimize devam ediyoruz. Bundan sonraki süreçte hukukçu kimliğimle söylüyorum, geçen hafta içerisinde çıkan bir yasayla iki hafta önce çıkan yasayı o günkü şartlarıyla değerlendirirsiniz. Yani yönetmelik yürürlük tarihini eskiye ya da yeniye götürmüyor. Yürürlüğe girdiği tarihten itibaren geçerlidir. Bu sebeple biz bu değerlendirmeyi yaptık ve gerekli talimatları verdik. Önceki duruma istinaden projelendirilmiş tüm dosyaların incelenmesini, eğer saydığımız üç kritere uygunluğu var ise ruhsatlandırılmasını zaten kararlaştırmıştık. Yani devam ediyoruz. Kimseyi mağdur etmek istemiyoruz. İnşaat sektörünün önüne geçmek, önüne taş koymak ya da yeni bir durumu eskiye sirayet ettirmek istemiyoruz. Biz aynı şekilde 1 Eylül’den önceki başvurularını o günün şartlarına uygun şekilde değerlendireceğiz ve işlemlerine devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

“EKSTRA BİR KAZANÇ DEĞİL”

Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken’in ‘İmar sorunu çözüldü’ yönündeki sözleri üzerine sorulan soruyu da cevaplandıran Yetişkin, “Yazı bizzat bize gelmiş bir yazı değil. Bakanlığın yazısı şu an ki ruhsatlara uygulayın ya da uygulamayın demiyor. Şu anda başvurusu yapılmış ruhsatların tamamı, belediyelerin yetkisi dahilinde. Yönetmeliğin uygulama tarihi açısından hangi tarihte başlayacağının yetkisini, değerlendirilmesini belediyelere tabi tutmuş. Bakanlık, Aydın Ticaret Odası’na yazdığı yazıda, bizim düşüncemiz haricinde bir şey söylememiş. Yapın ya yapmayın diye bir değerlendirmeye tabi tutmamış. Değerlendirmenin tamamının belediyelere ait olduğunu söylemiş. Ekstradan bir kazanç olduğu düşünülemez bile. Zaten bizim değerlendirmemizdeydi.” ifadelerini kullandı.

“BİR DOSYA BİR AYDA BİTER DİYE BİR ŞEY YOK”

İmar dosyalarının süresiyle ilgili sorulan soruya da cevap veren Yetişkin, “Biz her dosyayı ayrı ayrı inceliyoruz. Süreç olarak yapabilme imkanı tamamen tekniğe dayanıyor. Bu teknik incelemeyi de elimizden gelenin fazlasını yaparak en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. Bunu şu şekilde değerlendirmemek gerekiyor. Bir dosya bir ayda biter diye bir şey yok. Bir dosya bir ayda da bitebilir, 15 günde de, 2 ayda da bitebilir. Elimizden gelenin fazlasını yaparak vatandaşlarımızın mağdur olmasına çalışıyoruz. Burada bekleme süresinden bahsetmektense inceleme süresinden bahsetmek daha doğru. Önümüzdeki ay itibaren e-proje programına geçiş sağlayacağız. Bundan sonra hiçbir kafa karışıklığına yer vermeyeceğiz. Hiçbir soru işareti bırakmayacağız. Yapılacak olan tüm proje talepleri elektronik ortamda tarafımıza teslim edilecek, bilgisayar sistemine işlenecek. Herkes, program tarafından oluşturacak olan şifreye girmek suretiyle kendi projesinin hangi aşamada olduğunu, neler yapıldığını, hangi işlemleri beklediğini kendisi bizzat görecek. Eksiklik durumunda sistem, bilgilendirme mesajı da verecek.” dedi.

“ÇOK CİDDİ FAİZLE KARŞI KARŞIYA KALDIK”

SGK borçlarına da değinen Yetişkin, 300 milyon civarında SGK borçlarının olduğunu da kaydeden belirterek “Bunu ödemek için kendilerine başvuruda bulunduk. Çok ciddi bir faizle karşılaştık. Bu anlamda başka çözüm yöntemleri üretmeye çalışıyoruz. Görüşmelerimiz devam ediyor. Ancak icra işlemleri de bu görüşmenin sonucunu bekliyor. Ayrıca vergi dairesinden de ihtarname aldık. İhtarnamede yasal hakkımız olan 36 aya bölme talebimizi ilettik. Bakanlık bize 3 taksitte ödeyebileceğimiz yönünde cevap geldi. Bu borç toplamda 17 milyon civarında. Şu dakikada bunu bizim ödememiz mümkün değil. Ciddi bir sarmalın içerisinde kaldık. Hizmetlerin önündeki en büyük engelimiz ne yazık ki bu ekonomik durumumuz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ