İklim şartları bakımından Türkiye’de yetiştirilmesi zor olan muz üretiminde hızlı bir artış yaşanmaya başladı. Türkiye’deki muz üretiminin büyük bölümünü karşılayan Mersin ve Antalya’ya son yıllarda Aydın da eklendi. 3 yıl önce girişimci 40 yaşındaki Hakan Özer tarafından Efeler’in Dalama mahallesinde 4 bin 750 dekar araziye kurulan seralarda yıllık ortalama 30 ton muz üretiliyor. Muzlar, iç piyasadaki sebze ve meyve hallerindeki toptancılara gönderiliyor.
İLKİ BAŞARDI
Özer’in 4 bin 750 dekar alana kurulan muz serasında ürünlerin hasadına başlandı. İklimlendirme bakımından Aydın’da zorlanmadan muz ürettiğini ve ilçedeki tek muz üreticisi olduğunu belirten muz üreticisi Hakan Özer, muz üretiminin kolay olduğunu söyledi. Özer, “Demircilik yapıyorum. Bir arkadaşın bahçesine sera kurmuştum. O bana da sera kurmamı tavsiye etti. Ben de muz seramı kurdum” dedi.
“VERİM ÇOK İYİ”
3 yıldır muz üretimi yaptığını belirten Özer, “3 yıl önce muz fidanlarını toprakla buluşturduk. O günden bugüne 3’ncü hasadı yapıyoruz. İlk yıl 20 ton, ikinci yıl 32 ton ürün aldık. Bu yılki hasada başladık. Bakımı zor değil ancak çocuk gibi bakım gerektiriyor. Bir fidandan 4-5 yıl ürün alınıyor. Burası 4 dönüm arazi, verim çok iyi. Dönümde 7 ton muz alıyoruz. Fiyatlardan memnunuz. Masrafı çok yok bu yüzden ek iş olarak güzel bir iş. Riski yok. Kentin tamamında üretebilir” diye konuştu.
GİRİŞİMCİLERE ÖRNEK OLDU
İlçedeki tek muz üretici olan Hakan Özer, benzer bir yatırım yapmak isteyen üreticilere destek oluyor. Efeler İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Esen’in muz üretimi yapmak isteyen girişimci Ceren ve Cem Sağel çifti ile birlikte muz serasında yaptığı incelemede Özer, muz üretimiyle ilgili bilgiler verdi.