Kuşadası'nda, ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' etkinliklerinin adresi İbramaki Sanat Galerisi oldu. Gazeteci Yazar Ali Gençli ve Gazeteci Zeynep İnak'ın konuk olarak katıldığı söyleşi ve imza etkinliğinde geçmişten günümüze gazetecilik mesleği enine boyuna konuşuldu. Kalabalık bir davetli katılımı ile gerçekleşen etkinlikte, Gençli ve İnak, Kuşadası'nda yerel basının yaşadıkları zorlukları ve genel anlamda meslekte yaşanan zorlukları kendi hayatlarından verdikleri kesitler ile davetlilere aktardı.
''GAZETECİLİK FİKİRLERİN BEYAN EDİLDİĞİ ÖNEMLİ BİR MESLEK''
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Gazeteci Zeynep İnak, Kuşadası’nda ilk yerel gazetenin 1976 ‘Ada Ses’ ismiyle yayın hayatına başladığını belirterek, “Daha sonra bu gazete kapandı. Ancak 1986 yılına gelindiğinde Kuşadası’nda gazeteciliğin yeniden hareketlenmeye başladığını görüyoruz. Geçmişten günümüze kadar kentimizde kaliteli gazetelerin çıkarıldığını söyleyebilirim. Her yeni çıkan gazete farklı gazetelerin ortaya çıkmasına vesile oldu ve bu da rekabeti gündeme getirdi. Gazeteciliği hiç bir zaman sektör gözüyle görmedim ancak maalesef sektörleşti. Gazeteciliğin fikirlerin beyan edildiği çok önemli bir meslek olduğunu ifade etmek istiyorum. Ancak zaman içerisinde yaşanan sektörleşme, maalesef bizim mesleğimizde de bir itibarsızlaşmaya yol açtı” dedi.
''GAZETELER 17. YÜZYILDAN BU YANA HAYATIMIZDA''
Gazetelerin, Avrupa'da 17. yüzyıldan itibaren bir takım siyasi olayların gelişmesi üzerine toplumsal olayları halka aktaran ve iktidarı eleştiren bir araç haline geldiğini anlatarak konuşmasına başlayan Gazeteci ve Yazar Ali Gençli ise, ''Gazetecilik mesleği bugünkü konumuna gelene kadar da zorlu aşamalardan geçmiştir. İlk başlarda yalnızca devletin aldığı yeni kararları ya da yürürlüğe girmiş kanunları halka iletmek ya da hatırlatmak amacıyla küçük el ilanları şeklinde hazırlanan gazeteler, ticaretin gelişmesiyle birlikte genellikle ticari etkinliklerin duyurulduğu el ilanları şeklini almıştır. 1200'lerde, el yazmalı iletişim döneminde, büyük ticari kuruluşların merkez ve şubeleri arasında; malların fiyatları, gemilerin limanlara geliş gidiş tarihleri ve saatleri, Avrupa'nın önemli saraylarında olan bitenler hakkında haberler, Avrupa kentlerinde meydana gelen olağanüstü durum ve olaylara ilişkin bilgileri içeren mektuplar dolaşmaya başlamıştır'' dedi.
''GAZETECİLER TÜM OLUMSUZ KOŞULLARA RAĞMEN MESLEKLERİNİ AŞKLA YAPIYOR''
Gazetecilerin, günümüzde zorlu şartlar altında görevlerini sürdürdükleri konusuna da değinen Gençli, sözlerine, ''Türk basınında gazetecilere sosyal ve ekonomik haklar sağlayan 212 sayılı yasanın, 10 Ocak 1961 yılında kabul edilmesi nedeniyle her yıl ülkemizde bugünü kutluyoruz. Gazetecilik çok zor bir meslek. Bugün gazeteciler insanların haber alma özgürlüğü için yeri geldiğinde görev yaptıkları bölgelerde yaşamlarını kaybediyorlar. Türkiye’de 1909-2022 yılları arasında cinayete kurban giden 90 meslektaşımız var. Ayrıca gazete çıkarmanın maliyeti de artık çok yükseldi. Tüm bu olumsuzluklara rağmen gazeteciler mesleklerini büyük bir aşkla yapmaya devam ediyorlar” şeklinde devam etti.