Tatil sezonunun sonuna yaklaşılırken birçok Türk vatandaşı, bu yıl yapacağı tatili yurt dışında geçirmek için Schengen vizesine başvurdu.

Avrupa ülkeleri, Türkiye'den yapılan başvurulara son yılların en yüksek oranı ile ret yanıtı verirken, Türkiye ve Avrupa Birliği arasında ciddi bir sorun haline gelen vize problemleri yeni bir boyut kazandı.

2026 YILINA KADAR VİZE RANDEVUSU VERİLMEYECEK

Avrupa'nın ardından Türkiye'den en fazla vize başvurusu yapılan ülke olan ABD, son yıllarda Türkiye ile bozulan ikili ilişkileri, vize başvuru sürecine de yansıttı. Geçmişteki yılların aksine, Türk vatandaşları için çok daha düşük kontenjanlar sağlayan ABD, bu kararı ile vize randevu sisteminin kilitlenmesine neden oldu.

Ekran Görüntüsü 2024 08 23 184714-1

Yüksek başvuru sayısına rağmen kısıtlı tutulan kontenjanlar, 2026 yılına kadar vize randevularının tamamen dolmasına neden oldu. Bir başka deyişle ABD'ye turist olarak gitmek isteyen bir Türk vatandaşı, özel bir aciliyet belirtmemesi halinde en erken randevuyu 2026 yılının ocak ayına alabilecek.

RET ORANLARI YÜZDE 20'YE DAYANDI

Türkiye'de görülen vize sorunu, yüksek enflasyon nedeniyle yeni bir çıkmaza girilmesine neden oldu.

Ege ve Akdeniz başta olmak üzere, turizm bölgelerindeki fiyatların Avrupa standartlarının üzerine çıkması, vatandaşların tatil tercihlerinde yurt dışı seçeneklerini daha cazip hale getirdi. Ekonomik olarak daha uygun olan Balkan ülkelerinin yanı sıra, birçok vatandaş Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki ortalama fiyatların, Türkiye'den daha uygun olduğunu düşünerek vize başvurularına yüklendi.

AB ülkeleri, artan başvuru oranı karşısında randevu tarihlerini yılın son bölümüne kaydırırken, ret oranlarını da yüzde 20'ye çekerek tarihin en yüksek seviyesine taşıdı.

Kuşadası'ndaki tarım arazisi 35 yıllığına kiraya verilecek! Denize sıfır... Kuşadası'ndaki tarım arazisi 35 yıllığına kiraya verilecek! Denize sıfır...

Ekran Görüntüsü 2024 08 23 192901-1

Kaynak: HABER MERKEZİ