Türkiye genelinde elektrik, su, doğalgaz ve internet abonelerini yakından ilgilendiren önemli bir değişiklik duyuruldu. Yeni düzenleme elektrik su doğalgaz internet aboneleri için yeni bir sigorta sistemini içeriyor.

Meclis gündemine alınacak torba yasa kapsamında, mevcut zorunlu deprem sigortasının yerine Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) uygulamasının getirilmesi planlanıyor. Bu yeni sigorta sistemi, Türkiye'de elektrik, su, doğalgaz ve internet gibi temel hizmetlerin aboneliklerinde zorunlu olacak. Deprem, sel, orman yangını gibi tüm doğal afetleri kapsayacak olan ZAS, köy yerlerini de dahil ederek afet durumlarında zarar gören ev sahiplerine mali destek sağlayacak.

Türkiye'nin 81 ilinde uygulanacak yeni düzenlemenin hazırlıkları hızla sürüyor. Elektrik, su, doğalgaz ve internet aboneliklerini doğrudan ilgilendiren bu gelişmeyle zorunlu afet sigortası (ZAS) zorunlu hale gelecek.

Elektrik Su Dogalgaz Internet Aboneleri Icin Zorunlu Oluyor 483987 0687B5509B85E54Db1C783D98Da03F3E

Efeler’den dilenci operasyonu Efeler’den dilenci operasyonu

Türk Reasürans ve DASK Genel Müdürü Selva Eren, Torba Kanun kapsamında zorunlu deprem sigortasının yerini ZAS'ın alacağını duyurdu.

ZAS'ın yeni bir vergi uygulaması olduğuna dair kamuoyunda bir yanlış anlaşılmanın olduğunu söyleyen Eren, şöyle konuştu: "ZAS'ın genel şartları ve vergi planının aynı torba kanunda yer alacak olması kafa karışıklığına neden oldu. Ancak ZAS'a dair bir şey yok. Bu vergilerle ilgili.”

Selva Eren, yasanın çıkmasıyla birlikte ZAS'ın deprem, sel, orman yangını gibi tüm doğal afetleri kapsayacağını söyledi. Allen, yeni döneme kırsal alanların da dahil edileceğini vurguladı. Örneğin köydeki evlerin orman yangınında zarar görmesi durumunda bu kayıplar da tazmin edilecek.

Eren, ZAS'ın iki yeni kontrol noktası eklediğini söyledi. Daha önce deprem sigortası sadece su ve elektrik abonelikleri için zorunlu iken ZAS ile doğalgaz ve internet abonelikleri de zorunlu hale gelecek. Bu nedenle elektrik, su, gaz ve internet aboneliklerinde ZAS gereklilikleri aranmaktadır.

Elektrik Su Dogalgaz Internet Aboneleri Icin Zorunlu Oluyor 483987 24Ed3116A5Ffd874Dbc32054D5846Ee6

Devlet Desteğiyle Yeni Zorunlu Afet Sigortası

Eren, ZAS'ın ilk üç yılında devlet desteği olacağını vurgulayarak, "Bu yeni ürünle ilgili olası hasarlarda devlet destek sağlayacak. Buna koruma desteği de diyebiliriz. Bu açıdan değerlendirildiğinde, ZAS vatandaşların üzerinde ek bir maliyet oluşturmayacak; aksine, çok kapsamlı bir poliçeyi devlet desteği ile almış olacaklar" dedi.

Zorunlu Afet Sigortası, vatandaşlara geniş kapsamlı bir koruma sunarak, çeşitli afet türlerinde güvence sağlamayı hedefliyor. Bu yeni uygulama ile vatandaşlar, devletin ciddi desteği ile daha kapsamlı bir sigorta poliçesine sahip olacaklar.

Türkiye’deki afet sigortası sisteminde yapılan bu güncelleme, hem vatandaşların hem de devletin afet risklerine karşı daha güçlü bir hazırlık içinde olmasını sağlayacak. ZAS’ın getirilmesiyle birlikte, elektrik, su, doğalgaz ve internet aboneliklerinde zorunluluk getirilmesi, geniş çaplı bir koruma sağlama amacını taşıyor.

Hazır Olan Şirket Zas’ı Satacak

Selva Eren, “ZAS ne zaman satılmaya başlanacak?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Biz her türlü anlamda çok öncesinde kurum olarak zaten hazırdık. Sigorta şirketlerimizin de bu entegrasyonları yaparak bizlerle uyumlu bir şekilde bu üretime başlamalarını bekliyoruz. SEDDK adına konuşmak istemem ama benim algıladığım kadarıyla orada hazır olan şirketlerimiz üretime başlayabilirler, yönünde bir görüş olduğunu algılıyorum. Yani hazır olan sigorta şirketlerimiz bu kapsamda bu ürünü satabilecek durumda olacaklar.”

Kaynak: HABER MERKEZİ