Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan açıklamaya göre, tüm elektrik abonelerini ilgilendiren yeni bir düzenleme hayata geçirilecek. EPDK'nın kararıyla, elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçlar için akıllı sayaç sistemine geçiş yapılacak. Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) sayesinde, sayaçlar merkezi bir yazılım aracılığıyla yönetilecek. İki yönlü haberleşme özelliği ile elektrik tüketim verileri doğrulanacak ve saklanacak.

MASS sistemi, modem, merkezi haberleşme yazılımı, haberleşme protokolü, veri yoğunlaştırıcı ve kullanıcı mobil uygulaması bileşenlerinden oluşacak. Mevcut sayaçların akıllı sayaçlarla değiştirilmesi süreci ise dağıtım lisansına sahip tüzel kişiler tarafından yürütülecek.

FATURA KARŞILAŞTIRMA VE UYARI SİSTEMİ

MASS sistemi ile birlikte Elektrik Dağıtım şirketleri, mobil uygulama üzerinden abonelere hizmet sunacak. Aboneler, cep telefonları aracılığıyla günlük ve aylık ortalama elektrik tüketimlerini görebilecekler.

Aşırı tüketim durumunda, potansiyel kaçak kullanım olasılığına karşı uyarı alabilecekler. Ayrıca, benzer profildeki kullanıcıların ortalama tüketimleri ile kendi tüketimlerini karşılaştırarak bilgilendirme alabilecekler ve tüketim sınırlarını aştıklarında uyarılar alabilecekler.

KESİNTİLER ANLIK BİLDİRİLECEK

Yeni düzenlemeler kapsamında, elektrik abonelerinin bulundukları yıl ile bir önceki yılın kesinti süreleri, sayıları ve kesinti başlangıç ve bitiş süreleri karşılaştırılabilecek. Mobil uygulama üzerinden, abonelere bildirimli ve bildirimsiz kesintiler hakkında anlık bilgi verilecek. Ayrıca, abonelerin şikayet ve talepleri de bu uygulama üzerinden alınabilecek.

ABONELERE UYARI YAPILACAK

Sistem üzerindeki elektrik sayacının kapanma periyotları belirlenecek ve tüketim oluştuğunda abonelere uyarı bildirimi gönderilecek. Teknik kalite parametreleri çerçevesinde abonelere elektrik kullanımıyla ilgili elde edilen veriler internet üzerinden paylaşılacak.

Nazilli'de gaziler günü törenle kutlandı Nazilli'de gaziler günü törenle kutlandı

YENİ SİSTEMLE UYUMLU ÇALIŞACAK

Yeni elektrik sistemi MASS'e geçiş sürecinde, öncelik yeni sayaçlara verilecek. Bu kapsamda, sanayi ve tarımsal abonelerin yanı sıra yıllık tüketimi 10 megavat saatin üzerinde olan, arıza nedeniyle değiştirilmesi gereken veya kaçak elektrik şüphesi bulunan sayaçlar öncelikli olarak değiştirilecek.

Zaman içinde, bu yeni sistem tüm elektrik şebekesine yaygınlaştırılacak. Şu anda kullanılan ve uzaktan okuma özelliğine sahip olan mevcut sayaçlar da yeni sistemle uyumlu hale getirilecek. Sistemin veri güvenliğini korumak amacıyla çalışma süreci kayıt altına alınarak devam edecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ