Aydın’ın Efeler ilçesinde Kent Konseyi, İstanbul’da yenidoğan bebeklerin ölümüne neden olan olaylarla ilgili basın açıklaması yaptı. Türk Kadınlar Birliği Aydın Şube Başkanı Saadet Kavasgil ve yönetim kurulunun da yer aldığı basın açıklamasına çok sayıda sivil toplum kuruluşu destek verdi.

“ÇOK BÜYÜK BİR SKANDAL”

Programda konuşan Efeler Kent Konseyi Başkanı Gülsevil Ergünoğlu, “Bilindiği üzere geçtiğimiz gün ülkemiz çok büyük bir skandala uyandı. İstanbul'da, 112 Acil Çağrı Merkezi'nde çalışan kişilerle ortak hareket ederek, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç elde ettikleri belirlenen 22'si tutuklu 47 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. Yenidoğan çetesi olacak adlandırılan örgütün hastaların mevcut durumlarını olduğundan daha ağır göstererek, olması gerekenden daha uzun süre yatışlarını sağlayarak SGK'den yüksek ücret tahsil ettikleri, bazı hasta yakınlarından fazladan para alınarak maddi çıkar elde edildiği ve karın çoğunluğunun sağlık çalışanı olan örgüt üyesi şüphelilerle paylaşıldığı tespit edildi.”

“BEBEK KATİLİ YENİDOĞAN ÇETESİ”

Başkan Ergünoğlu, açıklamasına şöyle devam etti: “Bebek katili Yenidoğan Çetesi. İsimlerini yeni doğan bebeklerden alıyorlar. Bebek acil hastalarını anlaşmalı hastaneye sevk ettiriyorlar. Sevk işlemini örgüte bağlı 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanları gerçekleştiriyor. Bebeklerin durumu, olduğundan daha ağır gösteriliyor ve yatışları sağlanıyor. Anlaşmalı hastanelerin sahipleri ve başhekimleri yardım ederek maddi çıkar sağlıyor. Örgüte mensup bir şirket sahibi, pek çok hastanedeki yenidoğan ünitesini, elemanlarını yerleştirmek suretiyle örgüte tahsis ediyor. Bu sayede tedavi giderleri 3-4 kat artırılarak SGK'dan yüksek ücret tahsil ediliyor. Yenidoğan bakım üniteleri ticarethane gibi kullanıldığı ve tıbbi yöntemlere riayet edilmediği için bazı bebekler enfeksiyon kapıp ölüyor.Kullanılacak ilaçları tedaviden düşürüp dışarıda satabilmek adına bazı bebeklerin "bilerek" ölümüne neden olunuyor. Hayatını kaybeden bazı bebeklerin gerekli tıbbi tetkiklerden geçirilmemesi söz konusu. Örgüt hakkında tam 494 sayfalık iddianame düzenlendi. Olayı soruşturan savcı makam odasında ölümle tehdit edildi. İddianameye göre tam 21 şüpheli bebek ölümü mevcut. Savcılık örgüt irtibatı şeklinde tam 2400 görüşme saptadı. Saptanan telefon kayıtlarında geçen bazı konuşmalar ise "Çocuğu öldür, Bırak bebek ölsün, Tüpünü çek yaşamaz bu..." şeklindedir. Bu insanlık dışı Yenidoğan Çetesi örgütünde, ana mesele ülkemizdeki hukukun halidir. Hukuk güce yaslanınca, herkes küçük dükalıklar kurar. Toplumun ortak sevgi bağını da iyilerin üstünlüğünü de koruyan, hukuktur. Hukuku keyfe göre ve güce bağlı uygulayıp da iyilik doğurmaya devam eden bir toplum, olamaz.”

Daylak develer, güreşti Daylak develer, güreşti

“HESABINI SORACAĞIZ”

Açıklama şu şekilde tamamlandı: “Evlâtlarımız öldürülüyor! Sağlık bürokrasisi duymuyor, görmüyor, konuşmuyor! Evlâtlarımız öldürülüyor! Güvenlik bürokrasimizin haberi olmuyor! Evlâtlarımız öldürülüyor! Adalet bürokrasisi gecikmeksizin devreye giremiyor! Suçlular, katiller, affedilip sokağa salınmış teröristler ellerini kollarını sallayarak geziyor, makam sahiplerinin sofralarında, toplantılarında ağırlanıyor! Hesap soracağız. Acılarımızın, evlâtlarımızın, canlarımızın hesabını soracağız. Bizden önce kim hesap soracaksa onun da yanında duracağız. Affetmek yok! Bu alçak örgütün tüm unsurlarının en ağır cezayı alması, suçun faillerinin en ağır şekilde cezalandırılması için sürecin takipçisi olacağız.”

Kaynak: HABER MERKEZİ